Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЩо робити переселенцю, якщо виселяють із тимчасового житла: де допоможуть?

Що робити переселенцю, якщо виселяють із тимчасового житла: де допоможуть?

Этот материал также доступен на русском языке
З початком повномасштабної війни багато людей були змушені переїхати з регіонів з активними бойовими діями до більш спокійних міст нашої країни. Таких переселенців здебільшого розміщували у гуртожитках, школах, санаторіях та лікарнях.

Проте, за інформацією Міністерства реінтеграції, переселенці все частіше скаржаться, що деякі установи стали їх виселяти. Що робити в такій ситуації пояснила віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук.

В чому проблема?

З перших днів війни багатьох внутрішніх переселенців масово розселили у так звані місця компактного проживання – школи, лікарні, санаторії, готелі та гуртожитки.

Проблема забезпечення тимчасовим житлом вимушених переселенців залишається невирішеною через брак фінансування. Щоправда, ще у травні Офіс президента розкрив деталі плану щодо забезпечення тимчасовим житлом тих, хто втік від війни: до кінця року квартирами хочуть забезпечити 53 тисячі переселенців.

Однак плани плани, а зима не за горами. Поки держава намагається вирішити проблему з житлом, у Міністерстві реінтеграції порушили питання щодо підготовки місць компактного проживання переселенців до осінньо-зимового періоду. Це означає, що люди будуть у тимчасових місцях проживання ще невизначений час.

Не виселяти, а переселяти

На сьогоднішній день лише у навчальних закладах тимчасово розміщено майже 40 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Останнім часом до Міністерства реінтеграції почали надходити скарги, що деякі заклади, де облаштовані місця компактного поселення.вимагають виселення переселенців у зв’язку з початком навчального року.

За словами віце-прем’єр-міністра Ірини Верещук, виселення переселенців із навчальних закладів та гуртожитків без надання альтернативного місця тимчасового проживання є неприпустимим. І перш ніж виселяти людей, потрібно опрацювати питання переміщення таких переселенців до тимчасового чи соціального житла з відповідними умовами.

Куди звертатись?

Якщо вас чи ваших близьких виселяють на вулицю із місць компактного проживання, дзвоніть:

  • на «гарячу лінію» Міністерства реінтеграції – 15-48 (цілодобово);
  • на номер уповноваженого з питань переселенців – (066) 813-62-39 .
  • на штатний номер міністерства – 0 (800) 75-01-07 ( вівторок та четвер – з 15.00 до 17.00) .

Вас проконсультують та підкажуть, що робити далі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні