Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДозвілляЩо робити, якщо наснився покійний родич?

Що робити, якщо наснився покійний родич?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо сон заколисує духовне життя, говорить про те, що у нашого близького за труною все добре і не варто за нього переживати, подавати милостиню і молитися, то це, швидше за все, сон від лукавого. Нам необхідно сприйняти це передусім як сигнал до молитовного поминання його.

Відповідає ієрей Андрій Гавриленко:

«Після смерті життя не закінчується, а переходить у наступну фазу: з тимчасової у вічну, з тлінної в нетлінну. За труною настає відплата:

«Тим, що терпіливостю в доброму ділі шукають слави, та чести, та нетлїння – життє вічне; а которі сварливі і противляться істинї, коряться ж неправдї, (тим) ярость та гнів».  (Рим. 2:7).

Останнім часом дуже часто запитують: що потрібно робити, якщо наснився покійний, про що говорять такі сни?

По-перше, такі сни показують, що потойбічне життя є, а значить, є і відплата.

По-друге, такі сни говорять про те, що померлі продовжують нас любити. З Писань ми знаємо, що наші покійні родичі переживають нашу долю. Так, у притчі про багатія і Лазаря нещасний безіменний багатій просить Авраама воскресити Лазаря, щоб він засвідчив братам про те, як треба жити «щоб і вони не прийшли на це місце страждання!» (Лк. 16:28). Грішний і немилосердний переживав за своїх братів і благав про допомогу їм. Невже наші родичі не переймаються нашим духовним життям?

Свт. Микола Сербський у «Місіонерських листах» розповідає кілька зворушливих історій сонних видінь родичів, котрі буквально рятували життя своїм живим близьким. Мати врятувала сина, який розорився, від самогубства, сказавши уві сні: «У раю багато бідних, а самогубців – жодного». А інший сон спонукав жінку до глибокого покаяння за аборти: з неї уві сні сміялися три підлітки, яких вона вбила ще в утробі. З життя праведного Іони Одеського дізнаємося, як його мати попередила не плисти на пароплаві, який у цьому рейсі затонув.

По-третє, такі сни показують, що не слід байдуже ставитися до потойбічної долі наших близьких.

Ми знаємо, що Церква закликає дуже обережно ставитися до снів, у 90 відсотках випадків вона взагалі забороняє вірити снам. Найкраще підійти до священика, розповісти сон і попросити поради, як вчинити.

В основному панотці дадуть відповідь приблизно таку. Якщо сон заколисує духовне життя, говорить про те, що у нашого близького за труною все добре і не варто за нього переживати, подавати милостиню і молитися, то це, швидше за все, сон від лукавого. Немає людини, яка жила б на землі і не згрішила. Біблія так говорить про людину: «думки і помисли серця їх були злом» (Бут. 6:5). Не варто також вірити снам-пророцтвам, які виходять від нібито наших померлих і говорять про майбутнє. Якщо наснився покійний родич, нам необхідно сприйняти це передусім як сигнал до молитовного поминання його.

Якщо родич хрещений, то найкраще прийти на панахиду, дати милостиню жебракам. Коли даєш милостиню, можна сказати, що це за упокій такої людини.

Добре було б подати на проскомидію на Літургії. На службі священик із заупокійної просфори виймає частинку, молитовно згадуючи ім’я покійного. Наприкінці Літургії ці частки висипаються у Кров Христову зі словами: «Відмий, Господи, гріхи, що поминалися тут, Кров’ю Твоєю Чесною, молитвами святих Твоїх».

Крім цього, нам необхідно щодня вдома навчитися молитися за наших покійних. Ми продовжуємо їх любити. Розлука з ними часом нестерпна. Слово Боже каже, що любов не мусить припинятися (1 Кор. 13:8).

Безпосередньо після такого сну можна почитати якийсь період акафіст «Про єдиного померлого». Це молитва великої глибини, вона дихає надією на зустріч, на те, що розлука закінчиться і буде велике воскресіння мертвих і радісна зустріч.

Якщо родич нехрещений, не сумуйте. Залишається шлях домашньої молитви і роздачі за нього милостині нужденним. Милості Божої безодня, тому ми сподіваємося, що для всіх Господь має милосердя».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні