Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯку пенсію реально одержує більшість українців?

Яку пенсію реально одержує більшість українців?

Этот материал также доступен на русском языке
За півроку пенсії українців у середньому зросли майже на 446 гривень, що становить приріст 11,2% порівняно з минулорічними виплатами.

Середній розмір пенсії в Україні на 1 липня становить 4437 гривень. Проте більшість українців отримують не вище 3000. А за півроку пенсії українців у середньому зросли майже на 446 гривень, що становить приріст 11,2% порівняно з минулорічними виплатами.

Така статистика з’явилася у Facebook Пенсійного фонду України.

При цьому більшого приросту пенсій спостерігалося в першому кварталі, що й не дивно. Адже саме у першому кварталі у березні відбулася масштабна індексація пенсій громадян.

У другому кварталі також було кілька підвищень пенсії, але вони виявилися менш відчутними. Зокрема, було перераховано пенсію 2,7 млн. працюючих пенсіонерів, а також підвищили виплати тим, хто отримує максимальну та мінімальну пенсію.

Проте після цих підвищень середня пенсія за другий квартал зросла лише на 67 гривень. При цьому більшість із 10,8 млн українських пенсіонерів отримують виплати від 2000 до 3000 гривень. Їхня питома вага в загальній кількості одержувачів пенсій становить близько 43%.

Порівняно з минулим роком кількість українців, які отримують саме такі пенсії, зросла. Їх побільшало за рахунок зменшення кількості людей, які отримують менше ніж 2000 гривень. Таких в Україні залишилося менше ніж 1%. Адже тепер, коли прожитковий мінімум громадян непрацездатного віку перетнув дві тисячі гривень, в Україні не може бути трудових пенсій нижче за 2 тисячі.

Трохи більше ніж 20% українців мають пенсію у розмірі від 3000 до 4000 гривень. Порівняно з минулим роком їх побільшало майже на 1%. Виплати від 4000 до 5000 одержують понад 11% українських пенсіонерів, а від 5 до 10 тисяч – 18,5%.

Зросла також питома частка пенсіонерів, які одержують пенсію понад 10 тисяч гривень. Якщо минулого року їх було менше 4% від загальної чисельності, то цього року їхня питома вага становила понад 6,5%.

Нагадаємо, деякі українці цього року отримають тринадцяту пенсію.

Також нагадаємо, в Україні можуть зрівняти розмір пенсії, – Інститут демографії та соцдосліджень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні