Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДля українців запроваджується базовий пенсійний дохід: як це позначиться на пенсіях?

Для українців запроваджується базовий пенсійний дохід: як це позначиться на пенсіях?

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідний законопроект уже розроблено Мінсоцполітики і навіть встиг отримати схвальну оцінку Світового банку та МОП (Міжнародної організації праці).

В Україні вже наступного року запровадять базовий пенсійний дохід. Цей дохід формуватиметься із пенсій, які заробили громадяни, плюс “вікові доплати” до пенсій. Причому лінійка вікових доплат розширюватиметься.

Про це розповіли у Мінсоцполітики.

Незважаючи на військовий стан в Україні, уряд поки що не відмовляється від раніше взятих планів щодо пенсійних та інших соціальних виплат. Поки що всі заплановані етапи підвищення пенсій виконуються. Більше того, у Мінсоцполітики обіцяють, що вже наступного року в Україні буде впроваджено базовий пенсійний дохід, який дозволить кожному пенсіонеру отримувати гарантовану мінімальну виплату, яка дасть змогу задовольнити його базові потреби.

За словами голови Мінсоцполітики, Україна ще під час пандемії почала підходити до формування пенсійних виплат в такий спосіб, щоб забезпечити громадянам базовий пенсійний дохід. Тобто, пенсію почали формувати не лише зі страхової виплати, яку людина заробила протягом свого трудового життя, але також із різних доплат та допомоги. Все це разом дозволяє виходити на базовий пенсійний дохід.

Йдеться, насамперед, про розроблену урядом за завданням президента Зеленського “вікову лінійку” доплат до пенсій.

“Ці заходи необхідно продовжити, реалізувати заплановані диференційовані за віком доплати у жовтні цього року для пенсіонерів у віці 70+, а на 2023 рік передбачити базові гарантії для осіб віком від 65 років, для людей з інвалідністю та тих, хто втратив годувальника”, — вважає голова Мінсоцполітики.

На сьогодні немає іншого шляху підвищення пенсійних виплат та забезпечення людям базового пенсійного доходу, вважають у Мінсоцполітики. Альтернативний шлях – це лише підвищення відсотка ЄСВ. Однак цей шлях неприйнятний, тому що в такому разі бунт роботодавців буде неминучий.

“Саме така формула – базовий пенсійний дохід плюс індивідуальні пенсійні накопичення – дає нашим нинішнім пенсіонерам необхідний захист, а нашим молодим людям – гідну пенсійну перспективу у власній країні”, – резюмувала чинна глава Мінсоцполітики Марина Лазебна.

Відповідний законопроект уже розроблено Мінсоцполітики і навіть встиг отримати схвальну оцінку Світового банку та МОП (Міжнародної організації праці). Залишилося лише його прийняти і з наступного року розпочати виконання, каже чиновниця.

Щоправда, невідомо, чи суджено цьому законопроекту втілення, оскільки голова Мінсоцполітики Марина Лазебна подала заяву про відставку. А які пріоритети будуть у нового міністра та його команди, поки невідомо, підкреслює today.ua.

Нагадаємо, раніше говорили про запровадження безумовного прибутку для всього населення. Це – певна сума грошей, яка виплачуватиметься кожному українцю щомісяця незалежно від рівня його доходів.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні