Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо робити, якщо у вас алергія на тютюновий дим?

Що робити, якщо у вас алергія на тютюновий дим?

Этот материал также доступен на русском языке
Ваші близькі курять на балконі, а у вас починають сльозитись очі, виникають кашель і нежить, це можуть бути прояви алергії на тютюновий дим. Пасивні курці страждають від неї навіть частіше за «активні».

Хто у групі ризику та як боротися з неприємними симптомами, розповіла терапевт вищої категорії Сніжана Ляшук.

Винен не лише тютюн

Алергія на тютюн була вперше описана ще в 1933 і спочатку вважалася досить рідкісним захворюванням. Але останнім часом кількість алергічних реакцій на сигаретний дим різко зросла. Це пов’язано з тим , що крім безпосередньо тютюну, який раніше виступав основним алергеном, сучасні сигарети містять ще безліч хімічних речовин і токсичних сполук (різні смоли, ароматизатори, кислоти, альдегіди, феноли, парафіни). Під впливом високих температур вони активізуються і розкладаються, виділяючи в довкілля канцерогени та виступаючи серйозними подразниками нашої імунної системи.

Хто в групі ризику?

В особливій групі ризику – діти та дорослі, які мають алергічні реакції на томати та болгарський перець (належать до сімейства пасльонових, як і тютюн), пилок, тополиний пух, домашній пил.

Додатковими провокуючими факторами розвитку алергії на тютюновий дим виступають хронічні або часті бронхолегеневі та респіраторні захворювання, що послаблюють імунну систему та роблять слизову оболонку дихального тракту вразливою; нещодавно перенесена пневмонія; підвищена чутливість нюхових рецепторів (у таких людей непереносимість диму часто розвивається через вплив на центральну нервову систему).

Небезпечні симптоми

Алергічна реакція на тютюновий дим може проявитися безпосередньо після його вдихання, так і трохи пізніше.

  • Зазвичай спостерігаються такі симптоми: утруднення носового дихання, алергічний риніт, сухий кашель, задишка, чхання, осиплість голосу, першіння в горлі, головний біль, запаморочення, сльозотеча.
  • Може також з’явитися свербіж або навіть висип в області очей, рота та носа, розвинутися набряк шиї, ротової порожнини або слизової горла.
  • Якщо алергік страждає на бронхіальну астму, то контакт з тютюновим димом здатний викликати у нього спазм бронхів і спровокувати напад астми.
  • У дітей алергію на тютюн легко сплутати із симптомами простудних захворювань: виникають нежить, першіння та почервоніння у горлі, сльозогінність.

Помилка багатьох людей у тому, що вони не звертають уваги на ці симптоми і, відповідно, не поспішають унеможливити контакт з алергеном. Тому реакція організму на сигаретний дим поступово посилюється, погрожуючи, окрім тимчасового дискомфорту, розвитком хронічних захворювань органів дихання аж до бронхіальної астми.

Як боротися із проблемою?

Основний рецепт від алергії на тютюновий дим – це кинути палити (якщо ви курець) та мінімізувати або повністю виключити контакт із сигаретним димом (якщо курять у вашому оточенні). І майте на увазі, що без повної заборони куріння у квартирі проблему не вирішити. Вентилятори, провітрювання чи використання ароматизаторів повітря не допоможуть, оскільки речовини алергени все одно залишатимуться в приміщенні, осідатимуть на предметах меблів.

Також, після консультації з вашим сімейним лікарем або алергологом, можливий прийом антигістамінних препаратів та ліків, що прибирають симптоми алергії на тютюновий дим – запалення, висипання, нежить, головний біль. Крім того, при схильності до алергії рекомендується всіляко зміцнювати імунітет: приймати вітаміни, збалансовано харчуватися, бути фізично активним, гартуватися, робити дихальну гімнастику.

Курцям також показаний прийом відварів трав, які мають відхаркувальні властивості і виводять мокротиння разом з токсичними речовинами: це мати-й-мачуха, чебрець, липа.

Полегшать стан алергіка та зволоження повітря у квартирі, щоденний прийом достатньої кількості чистої води, повноцінний восьмигодинний сон.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні