Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВушна сірка: для чого вона потрібна і як правильно чистити вуха

Вушна сірка: для чого вона потрібна і як правильно чистити вуха

Этот материал также доступен на русском языке
Для багатьох вушна сірка – дратівливий фактор. По-перше, забруднені сіркою вуха виглядають неестетично. По-друге, якщо її накопичується багато, утворюються сірчані пробки, що впливають на якість слуху.

Хоча більшість людей регулярно миють вуха, іноді цього недостатньо, щоб позбавитися сірки у вушному проході. Тому користуються популярністю вушні палички, які продаються у багатьох аптеках та магазинах. Деякі роблять їх власноруч, намотуючи вату на сірник або шпильку.

Проте лікарі проти частого очищення вух від сірки. Бо переконані, що від паличок більше шкоди, аніж користі. Ця гігієнічна процедура нерідко призводить до того, що сірчаний віск ще глибше забивається у вушні канали.

У лікарні все частіше потрапляють люди, які випадково прокололи барабанну перетинку ватною паличкою, що дуже небезпечно для слуху. Тобто надто часте чищення вух рано чи пізно приведе вас до кабінету лікаря.

Вушна сірка в невеликій кількості повинна бути у вусі: вона містить різні антибактеріальні речовини, що перешкоджають попаданню різноманітних хвороботворних бактерій та розвитку запальних процесів. Недостатня кількість цього захисного засобу може спричинити розвиток екземи або інших інфекційних захворювань зовнішнього вуха.

Як правильно стежити за гігієною вух?

Медики радять вдаватися до вушних паличок не частіше ніж три рази на місяць, тобто раз на 10 днів. При цьому робити це потрібно відразу після душу: сірчаний віск від теплої води розплавляється і тоді його легше зібрати. А ще краще перед цим намотати на паличку більше вати, щоб вона пом’якшала.

І переконайтеся, що не всовуєте паличку занадто глибоко, не тисніть на перетинки. Акуратно протріть вуха зсередини.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що робити, якщо закладає вуха.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні