П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно поливати томати - 7 "золотих" порад

Як правильно поливати томати – 7 “золотих” порад

Этот материал также доступен на русском языке
Найчастіше дачники ретельно поливають водою зі шланга всі культури поспіль. З одного боку, у них немає вибору: вода подається у певні дні та обмежений час. З іншого - так поливати неправильно. А як правильно?

Правильно знати, що любить помідор, що йому потрібно, і в якому середовищі комфортно.

Що ми повинні знати про полив помідорів?

  1. Томати не люблять ні посухи, ні надлишку води. Найсприятливіше для них поєднання – вологість ґрунту під кущем 85-90%, а вологість повітря – близько 50%. Тобто тепло, сухо, але на досить зволоженому ґрунті. У народі кажуть: “Помідори люблять суху голову, але мокрі ноги”. Якщо вологи недостатньо, по рослині відразу видно: листя обвисає, скручується, бутони і зав’язі можуть обсипатися. Якщо вологи в надлишку, томати починають хворіти, а недозрілі плоди лопаються і чорніють.
  2. Важливий правильний режим поливу. Після висадки в ґрунт розсаду добре поливають і залишають у спокої на 2-3 дні (можна і довше), потім полив проводять 1-2 рази на тиждень рясно, але з урахуванням сорту, розмірів кущів та погоди.
  3. На низькорослі молоді кущі достатньо буде по 2-3 літри, тоді як на полив дорослих гігантів потрібно не менше 10 літрів.
  4. Багато дачників рекомендують поливати раз на 5-7 днів навіть у спекотний час. Але тут має діяти принцип доцільності: якщо бачимо, що листочки повисли – поливаємо!
  5. Поливати помідори найкраще рано вранці. Під корінь. Після вбирання води ґрунт необхідно неглибоко розпушувати.
  6. Воду для поливу найкраще відстояти та підігріти. Чудово, якщо на ділянці є бак, який можна пофарбувати чорною фарбою, щоб вода на сонці краще нагрівалася.

Запам’ятайте! Поливати кущі томатів зверху, на листя, та ще й холодною водою зі шланга – це як мінімум наполовину занапастити врожай.

  1. Найкращий варіант – краплинний полив. Якщо у вас є можливість його організувати, томат тільки скаже вам спасибі: ґрунт буде весь час зволожений, і ніяка спека йому не страшна.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому не можна вирощувати поруч огірки з помідорами.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні