П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можна, як і раніше, вийти на пенсію за вислугою років –...

Чи можна, як і раніше, вийти на пенсію за вислугою років – непроста відповідь юриста

Этот материал также доступен на русском языке
Вся справа у підходах щодо заліку страхового стажу згідно зі старим та новим законодавством.

«Чи може медпрацівник як раніше вийти на пенсію за вислугою років? І чи зарахують стаж роботи у інфекційному відділенні у подвійному розмірі?

Наталія Олексіївна, м. Дрогобич, Львівська обл.

За пенсію доводиться позиватися

На жаль, на такі, начебто, прості питання не можна коротко відповісти «так» чи «ні». У Пенсійному фонді вам, швидше за все, дадуть відповідь, що на сьогодні пенсії за вислугу років скасовано. Раніше, за наявності двадцяти п’яти років медичного стажу, можна було вийти на пенсію незалежно від віку. Потім ухвалили, що пенсія за вислугу призначатиметься не раніше 55 років, при цьому почали збільшувати вимоги щодо кількості вислуги.

У жовтні 2017 року цей вид пенсії взагалі скасували. Право на пенсію за вислугу років залишилося лише у тих медиків, хто на 11 жовтня 2017 року вже встиг виробити 26 років та 6 місяців стажу. Якщо ви з таких, то пенсію призначать без запитань. Якщо ж стажу на той момент було менш, тоді треба звертатися до суду.

Справа в тому, що Конституційний суд визнав дискримінаційні зміни у законодавстві неконституційними. Пенсійний фонд прислухатися до вимог вищого суду не поспішає і не призначає пенсії за вислугу років. Але адвокати ловлять момент та допомагають майбутнім пенсіонерам відстоювати свої права, спираючись на рішення вищої інстанції.

На жаль, зараз майже кожна відмова у призначенні пенсії за вислугу років медикам доводиться відстоювати в суді у приватному порядку. Втім, це стосується не лише медиків, адже вислугу скасували майже всім: педагогам, соцпрацівникам, спортсменам, морякам, працівникам локомотивних бригад, членам експедицій, лісозаготівельникам тощо. Зглянулися лише на артистів, яким право на пенсію за вислугу років залишили.

Про стаж та право на пенсію

Щодо стажу в інфекційному відділенні. Робота в лепрозорних та протичумних закладах охорони здоров’я, в установах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, в патологоанатомічних та реанімаційних відділеннях про заклади охорони здоров’я, допомоги зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі. Це передбачено статтею 60 Закону “Про пенсійне забезпечення”, який діяв переважно до 1 січня 2004 року.

У зв’язку з цим склалася така практика, що робота в цих установах до 2004 року зараховується до стажу у подвійному розмірі беззастережно, а до стажу після 2004 року – лише для визначення права на пенсію за вислугу років. Тобто при розрахунку пенсії робота в інфекційному відділенні після 2004 року зараховується до стажу в одинарному розмірі, а ось для визначення права на пенсію за вислугу років – у подвійному.

Вся справа у підходах щодо заліку страхового стажу згідно зі старим та новим законодавством.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні