Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіНаш другий фронт: кулінарний батальйон "Ясенівські бджілки"

Наш другий фронт: кулінарний батальйон “Ясенівські бджілки”

Этот материал также доступен на русском языке
Володимир Миколайович і Ольга Семенівна Гогулінські живуть у селі Ясенове Перше Зеленогірської територіальної громади. З початком повномасштабної агресії Росії проти України подружжя пенсіонерів відкрило задля перемоги кулінарний фронт. До них долучилися й інші мешканці громади.

Ніхто не залишився осторонь біди

Вже другого дня, коли орки рвалися до столиці, Володимир Миколайович і Ольга Семенівна запрягли свого незмінного «залізного коня» – старенького «жигулика», завантажили продуктами власного виробництва і відвезли до приміщення старостату. Потім Володимир Миколайович курсував селом і збирав гуманітарну пожертву земляків для нашої армії. Всі люди відгукнулися на біду: нічого не шкодували, спустошуючи свої запаси городини та закруток. Одна старенька бабця, маючи відерце картоплі, віддала половину на пироги та вертути. Інші різали курей, несли сир, яйця, сметану.

Майже впродовж тижня навколо Ольги Семенівни згуртувався справжній жіночий кулінарний батальйон. Таким чином, завдячуючи Гогулінським та всій чесній громаді, у селі до бренду етносадиба «Медові роси»* додався ще один –  волонтерський кулінарний батальйон «Ясенівські бджілки».

Від «борщу Перемоги» до енергетичних батончиків

Кожного дня асортимент гастрономічних виробів працьовитих бджілок-господинь невпинно поповнювався новими стравами, перш за все, української кухні за суто ясенівськими рецептами. Донька Гогулінських Алла і зять Юрій за власною рецептурою виготовляли різноманітні смаколики, зокрема, енергетичні батончики для солдат, котрі між боями з окупантами не встигають повноцінно пообідати.

Десь у березні «Ясенівські бджілки» заповзялися варити «борщ Перемоги» для воїнів на передовій. Меткі кулінарки варили головну страву у великих казанах прямо на багатті. Працювали не покладаючи рук. Гаряче ж вариво (300 літрів борщу) відразу розливали у трилітрові банки, закручували і тарували для відправки фронтовим адресатам.

Незважаючи на негаразди зі здоров’ям

У розпал виготовлення кожного кулінарного замовлення для фронтовиків та постраждалих від рашистської агресії Ольга Семенівна намагається встигнути скрізь, навіть попри свою інвалідність. Якось в молодості жінка втрапила у жахливу дорожньо-транспортну пригоду й втратила ногу. Пройшовши усі етапи фізично-психологічної реабілітації, Ольга Семенівна таки стала, як то кажуть, на ноги, опанувала протез і виконує хатню і господарську роботу, як на своїх двох. Навіть свій 70-річний ювілей у травні жінка відзначила за волонтерськими клопотами.

У розмові Ольга Семенівна наголосила, що усі земляки допомагали і допомагають «Ясенівським бджілкам» якщо не руками, то грошима або необхідними продуктами і тарою. Значно сприяють кулінарному фронту місцеві сільгоспвиробники і підприємці й навіть ті, хто виїхав далеко за межі свого рідного села.

Ясенівські смаколики усім до смаку

Зварене ж, спечене, засмажене дбайливо і з любов’ю запаковується нашими сільськими ґаздинями і розвозиться волонтерами у місця дислокації бойових підрозділів ЗСУ, морської піхоти, тероборони, у прифронтові населені пункти Херсонщини. Ласували ясенівськими смаколиками й у багатостраждальній Бучі, куди власним транспортом доставляв продовольчий вантаж уродженець села, а нині житель Києва Олексій Бродецький.

З добрим словом і молитвою за наших захисників

Сьогодні на адресу ясенівського жіноцтва звідусіль линуть слова щирої вдячності за смачно приготовлені страви. А з 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського надіслали ще й свого прапора з підписами бійців, серед яких є чимало знайомих місцевих прізвищ, і з окружних сіл і сусідніх громад. Також захисники пообіцяли, що Перемогу над ворогом відсвяткують разом з усіма «бджілками». Файний господар і справжній отаман гастрономічного гурту Володимир Гогулінський вже настоює свої фірмові напої: медовуху і хреновуху.

Отак гуртом, з добрим словом і молитвою робиться добра справа задля щонайшвидшої нашої Перемоги.

Юрій Федорчук

Фото автора і з архіву Гогулінських, Подільський район Одеської області

*Наша довідка

Ідея створення етносадиби «Медові роси» належить родині Гогулінських. До війни це було популярне місце для шанувальників апітуризму (відпочинок та лікування в садибах з пасікою). Тут також можна зануритися в атмосферу ХІХ століття, яку підтримує родина. В своїй старовинній хаті вони зберігають народне начиння, яке раніше використовували в побуті: посуд, глечики, ліжка, рушники тощо. А Ольга Семенівна проводить для малечі майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок.

Фірмовий рецепт печива від «Бджілок»

Вам знадобиться: 3 літри кислого молока, 2 літри свинячого смальцю, 4 ложки соди, гашеної оцтом, 10 яєць, 4 пачки ванілі, 1 кілограм цукру, борошна – скільки вбере.

Замісіть тісто і зробіть печиво, можна і рогалики з повидлом. Випікайте до готовності у печі або електродуховці. Смачного!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні