Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиХто отримає від держави допомогу з догляду за душевнохворими?

Хто отримає від держави допомогу з догляду за душевнохворими?

Этот материал также доступен на русском языке
Порядок розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім'ї для призначення соціальної допомоги та допомоги на догляд визначено Постановою Кабінету Міністрів № 632 від 22 липня 2020 року (у редакції від 12.03.2022 р.).

«Я – ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС. Мені також встановлено 2 групу інвалідності (за психічним захворюванням). Чи може моя дружина, згідно з Постановою КМУ № 1192, оформити грошову допомогу на догляд за мною? Розмір моєї пенсії зараз – понад 13 798,38 гривні.

Михайло Л., м. Слов’янськ, Донецька обл.»

Справді, Порядок надання щомісячної грошової допомоги на догляд особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І або ІІ групи внаслідок психічного розладу, затверджено документом, який ви вказали у своєму листі.

Нагадаємо, що розрахунок соціальної державної допомоги будь-якого виду і право на неї залежить від доходів сім’ї. У Постанові Кабінету Міністрів № 1192 від 2 серпня 2000 року* (у редакції від 20.05.2022 р.) встановлено, що розмір допомоги на догляд розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців. Але ця сума не може бути більшою за прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць. До 1 липня цей показник становив 2393 гривні, з 1 липня він становить 2508 гривень.

***

Порядок розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї для призначення соціальної допомоги та допомоги на догляд визначено Постановою Кабінету Міністрів № 632 від 22 липня 2020 року** (у редакції від 12.03.2022 р.).

До складу сім’ї особи, яка звертається по призначення допомоги на догляд, включаються:

  • чоловік, дружина;
  • рідні та усиновлені діти віком до 18 років;
  • діти, які навчаються на денній формі навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти (у тому числі у період між завершенням навчання в одному навчальному закладі та вступом до іншої установи, за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців) до досягнення 23 років і не мають власних сімей.

***

З 1 січня 2022 року прожитковий мінімум для непрацездатних осіб становив 1934 гривні, для працездатних – 2481 гривню. Визначимо сукупний дохід на той момент.

Якщо вважати, що ваша сім’я складається з двох осіб, а ваша дружина працездатного віку, але не працює, то три прожиткові мінімуми сім’ї складають:

(1934 грн. + 2481 грн.) х 3 = 13 245 гривень.

Середньомісячний сукупний прибуток сім’ї за попередні шість місяців – 13 798,38 гривні (розмір вашої пенсії). У зв’язку з перевищенням сукупного доходу сім’ї над трьома прожитковими мінімумами у призначенні державної допомоги на той момент вам мусили відмовити.

Розглянемо ситуацію на сьогоднішній день. З 1 липня 2022 року прожитковий мінімум для основних демографічних груп населення збільшився і склав:

  • для непрацездатних осіб – 2027 гривень;
  • для працездатних осіб – 2600 гривень.

Таким чином, за інших рівних умов, три прожиткові мінімуми сім’ї складуть:

(2027 грн. + 2600 грн.) х 3 = 13 881 грн. Це більше за суму доходу 13 798,38 гривні.

***

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї у нашому випадку – це розмір пенсії за попередні шість місяців, що передують місяцю звернення по допомогу, поділений на 6 (кількість місяців). Попередньо, якщо середньомісячний сукупний дохід вашої родини не перевищить 13 881 гривню, вашій дружині у липні поточного року необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем проживання. Там фахівці вирішать, чи має вона право на призначення допомоги.

Звертаємо увагу на те, що звернутися потрібно саме у липні. Це пов’язано з тим, що якщо звернення надійде пізніше, у призначенні допомоги може бути відмовлено (якщо з липня  2022 року розмір призначеної вам пенсії збільшиться).

* «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І або ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею».

** «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги».

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні