П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк арабські лікарі видаляли катаракту?

Як арабські лікарі видаляли катаракту?

Этот материал также доступен на русском языке
Заняття медициною в арабському світі вважалося одним із найпрестижніших, а кожен лікар періодично складав іспити за своєю спеціальністю.

У кожному місті обов’язково працювала хоча б одна лікарня, лікування в якій було безкоштовним та доступним для всіх. Тут арабські лікарі на додаток до лікування пропонували хворим слухати музику та дзюрчання води, більше гуляти серед квітів та дерев, що нагадує прийоми сучасної психотерапії.

На першому місці в арабському світі стояла гігієна. Запорукою здоров’я тут вважалося регулярне миття та чищення зубів.

Араби першими виділили та описали вітряну віспу, перикардит та висунули припущення про існування мікробів. Вони систематизували знання про туберкульоз, виявили причини захворювання та методи лікування прокази. А щоб уникнути виникнення епідемій, регулярно робили щеплення від найпоширеніших захворювань.

Середньовічні ісламські цілителі були чи не найкращими фахівцями в офтальмології. Більше тисячі років тому вони вже вміли видаляти катаракту винайденою ними порожнистою голкою. Потім око промивали солоною водою, перев’язували, приклавши до нього вату, змочену трояндовою олією та яєчними білками.

Хоча способи лікування на той час були далеко не досконалими, вони давали непогані результати. Наприклад, рани арабські цілителі лікували припіканням металевим прутом – щоб зупинити кровотечу та уникнути інфекції. Тиск знижували кровопусканням, а як антисептик використовували хлористу ртуть і оцет. Але панацеєю від усіх хвороб у арабів були фініки — ними лікували практично всі захворювання.

РЕЦЕПТИ АРАБСЬКОЇ МЕДИЦИНИ

При розладах шлунка. 5 фініків залийте 1 склянкою води та кип’ятіть 15 хвилин. Після цього вийміть кісточки, розітріть м’якоть і додайте воду, в якій варилися фініки. Потім змішайте відвар зі склянкою вареного рису і вживайте це як десерт.

При гіпертонії. Для зниження тиску щоранку за півгодини до їди потрібно з’їдати по 50-100 г фініків. Курс – 3 тижні, перерва – 10 днів, після чого курс можна повторити. Цей метод протипоказаний при підвищеному вмісті цукру в крові.

При грибку нігтів. 5-7 столових ложок хни залийте 1 склянкою води і прокип’ятіть протягом 20 хвилин. Коли відвар охолоне, намочіть вату та обробляйте уражені місця 1-3 рази на день. Після лікування, щоб відновити колишній вигляд нігтя, змащуйте його сумішшю хни з оцтом.

При запальних процесах. 3 столові ложки пелюсток троянд залийте 2 склянками окропу і настоюйте у добре закритому посуді 10-12 годин. Приймайте 3 рази на день по 150-200 г, за півгодини до їди як протизапальний та антисептичний засіб.

При безсонні. Подрібніть у кавомолці 1 чайну ложку насіння анісу, насипте отриманий порошок в 1 склянку гарячого молока. Дайте настоятися 15-20 хвилин. Потім розмішайте в молочному настої 1 чайну ложку меду та випийте перед сном.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні