Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаІржа на трояндах: як позбутися небезпечного захворювання

Іржа на трояндах: як позбутися небезпечного захворювання

Этот материал также доступен на русском языке
Іржа троянд проявляється у вигляді рудо-іржавих плям (листя ніби посипане помаранчевим борошном) і наростів на листі і стеблах, схожих на іржу груші. Також характерною ознакою є помаранчеві суперечки, що звисають, які утворюються на різних частинах рослини.

Звідки з’являється іржа?

Грибок зимує на залишках заражених обрізаних гілок та листя. Крім цього, спори іржі поширюються вітром та комахами, тому іржа може з’явитися несподівано.

Сприятливі умови для появи іржі – одночасне підвищення температури та вологості (червнева або липнева спека та часті рясні опади), іншими словами, через різкий температурний стрибок, який призводить до сильних ранкових рос, а також вітряна погода.

У чому шкідливість іржі на трояндах?

Іржа помітно послаблює рослину, тому що вражає її головні органи (стебла розтріскуються, листя сохне і опадає), внаслідок чого у троянд послаблюється імунітет. Якщо з іржею зовсім не боротися, то через кілька років ваш розарій може значно спустіти.

Кращі способи профілактики іржі

  1. Регулярно прибирати та спалювати заражені рослинні залишки, на яких може зберігатися та зимувати грибок. Не може бути й мови про компостування таких рослинних решток.
  2. Вчасно проводити обрізання троянд, щоб вони краще провітрювалися. Не допускати загущеності.
  3. Правильно поливати важливо не потрапляти на листя. Висока вологість — вірний шлях до появи різноманітних грибкових захворювань.
  4. Збалансовано підгодовувати троянди. Добрива повинні бути комплексними, містити всі необхідні макро-, мезо- та мікроелементи: азот, фосфор, калій, кальцій, магній, бор, залізо та інші. Особливо важливо регулярно підгодовувати троянди фосфорно-калійними добривами з мікроелементами. А надмірна кількість азотних добрив часто призводить до жирування і, як наслідок, схильності рослин до захворювань.
  5. Використовувати імуномодулятори. Можна застосувати, наприклад, такий рецепт: взяти 100 мл 2% розчину саліцилової кислоти та 1 столову ложку нашатирного спирту на 10 літрів води. Обробки робити раз на 10-14 днів. Крім профілактики іржі, така обробка буде чудовою профілактикою марсонії (чорної плямистості).

Чим обробити троянди від іржі?

На думку більшості у боротьбі з іржею на трояндах добре зарекомендували себе такі хімічні фунгіцидні засоби: «Топаз» (Пенконазол), «Стробі» (Крезоксим-метил), «Ордан» (Меді хлорокис та Цимоксаніл).

ВАЖЛИВО! Не варто боятися використовувати хімічні фунгіциди для боротьби з іржею. Проте, необхідно в строгому порядку вживати всіх запобіжних заходів і дотримуватися техніки безпеки при обробках.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні