Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПризначення пенсії: нові вимоги до страхового стажу та що робити, якщо його...

Призначення пенсії: нові вимоги до страхового стажу та що робити, якщо його не вистачає

Этот материал также доступен на русском языке
Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за яке щомісячно сплачено страхові внески у сумі не менше мінімального страхового внеску.

Докладне роз’яснення дав Пенсійний фонд України.

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЕСВ) поєднує обов’язкові внески на пенсійне страхування, страхування на випадок безробіття, тимчасову втрату працездатності, нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання.

Якщо платник єдиного внеску має найманих працівників, він зобов’язаний щомісячно платити за них ЄСВ у розмірі 22% від бази нарахування (заробітної плати, винагороди за виконання робіт чи надання послуг).

Який соціальний захист гарантує сплата ЄСВ?

Від сплати єдиного соціального внеску та набутого страхового стажу залежить право працівника на соціальний захист:

  • на призначення пенсії;
  • оплату лікарняних,
  • допомога на випадок безробіття,
  • допомога у разі нещасного випадку на роботі або професійного захворювання.

Страховий та трудовий стаж: як підрахувати?

Особи, які готують документи для призначення пенсії, а також ті, хто вже отримує пенсію, стикаються з проблемою підрахунку страхового стажу. Зокрема, нерідко виникає питання: як зараховується стаж до 1 січня 2004 року та після набуття чинності Закону “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Питання пов’язане з тим, що з 1 січня 2004 року набуло чинності Закон “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, який запровадив поняття “страховий стаж“. До цього стаж вважався трудовим.

У страховий стаж зараховуються лише періоди, за які було сплачено страхові внески. При цьому до страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року, тобто ті періоди трудової діяльності до 1 січня 2004 року, як того вимагає Закон “Про пенсійне забезпечення”.

Вимоги до страхового стажу у 2022 році

  • З 1 січня по 31 грудня право вийти на пенсію у 60 років матимуть люди, у яких страховий стаж становить не менше 29 років.
  • Якщо людина не має такого стажу, то у 2022 році на пенсію у 63 роки можуть вийти люди зі страховим стажем від 19 до 29 років.

Що робити, якщо страхового стажу не вистачає?

Якщо по досягненню 63 років пенсіонер не має мінімального страхового стажу, то він має право вийти на пенсію у 65 років. Такі пенсіонери отримуватимуть соціальну виплату замість пенсії.

Як перевірити чи сплачує роботодавець страховий внесок?

Перевірити чи оформлені ваші трудові відносини, своєчасно та чи сплачені страхові внески та тривалість придбаного страхового стажу на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні