П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПільгиЯкі пільги та гарантії за місцем роботи належать добровольцям територіальної оборони?

Які пільги та гарантії за місцем роботи належать добровольцям територіальної оборони?

Этот материал также доступен на русском языке
Щойно в Україні почалася війна, багато цивільних – чоловіків та жінок – добровільно вступили до лав територіальної оборони. Але ж більшість із них були офіційно працевлаштовані. Які гарантії для таких працівників зберігаються за місцем їхньої роботи?

Відповідь надали фахівці Безкоштовної правової допомоги.

Так, відповідно до Закону України “Про основи національного опору” територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових. З працівниками, які приєдналися до військової територіальної оборони, все зрозуміло: вони уклали контракт про проходження військової служби або їх закликали як резервісти під час мобілізації. На них поширюються гарантії відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю України. Зокрема, за ними зберігається місце роботи, посада та середній заробіток.

Громадянська складова територіальної оборони включає державні органи, органи місцевого самоврядування, які залучаються до територіальної оборони. Військово-цивільна складова територіальної оборони включає штаби зон (районів) територіальної оборони та добровольчі формування територіальних громад, які залучаються до територіальної оборони.

Відповідно до п. 16 Положення про добровольчі формування територіальних громад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 року № 1449, членом добровольчого формування може бути громадянин України віком від 18 років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування, пройшов медицинський та психологічний відбір (перевірку) та уклав договір добровольця територіальної оборони. У цьому договір добровольця територіальної оборони особа укладає з командиром добровольчого формування терміном три роки.

А сама форма цього договору затверджується Міноборони.

Соціальний та правовий захист добровольців

У Законі України «Про основи національного опору» зазначено, що на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровільних формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального та правового захисту, передбачені Законом України «Про та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей”.

Проте у цьому законі не зазначено, що у добровольців тероборони поширюються гарантії ст. 119 Кодексу законів про працю України, а саме розповсюдження на них гарантій збереження середнього заробітку та посади. У зв’язку із чим виникали питання: чи зберігати за такими працівниками середній заробіток та посаду чи звільняти їх від роботи. Ця прогалина була усунена Наказом Міністерства оборони України «Про затвердження форми контракту добровольця територіальної оборони та посвідчення добровольця територіальної оборони» від 07.03.2022 № 84.

Чи зберігається за добровольцем місце роботи та посада?

У цьому наказі наголошується, що на такого працівника поширюються гарантії, встановлені у ст. 119 Кодексу законів про працю України. Отже, за працівником, який є членом добровольчого формування територіальної оборони, зберігається середній заробіток та посада за місцем роботи. Для цього працівник повинен надати роботодавцю копію контракту добровольця територіальної громади або копію посвідчення встановленого зразка, виданого на підставі укладеного контракту, що підтверджує особу власника цього посвідчення та його належність до виконання військово-цивільного обов’язку в межах території територіального товариства.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні