П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія-2022: у Пенсійному фонді назвали умову для виходу на заслужений відпочинок у...

Пенсія-2022: у Пенсійному фонді назвали умову для виходу на заслужений відпочинок у 60 років

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які досягли віку 60 років у 2022 році, мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 29 років.

Якщо бракує страхового стажу для пенсії

За відсутності необхідного страхового стажу пенсія за віком може бути призначена пізніше (наприклад, якщо особа буде працювати та набуде необхідних 29 років страхового стажу) або у 2025 році після досягнення віку 63 років за наявності страхового стажу не менше 22 років. Важливо! Наявність страхового стажу, що дає право призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку.

Як рахують страховий стаж?

Страховий стаж після 01.01.2004 обчислюється територіальними органами Фонду за даними, що утримуються в реєстрі застрахованих осіб, а за періоди до 01.01.2004 – на підставі трудової книги та інших документів. Пенсія за віком може призначатися автоматично, якщо у реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, придбаний до 2004 року (роботодавцем або застрахованою особою була надана для оцифрування трудова книжка). Якщо за даними реєстру застрахованих осіб стажу недостатньо, для призначення пенсії необхідно подати заяву та додаткові документи.

Куди подати заяву на призначення пенсії?

У Пенсійному фонді звертають увагу, що в органах Фонду запроваджено екстериторіальний принцип обслуговування громадян: заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна подати до будь-якого сервісного центру обраного Головного управління Фонду. Також заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна подати в електронній формі через веб-портал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Які документи потрібні для призначення пенсії?

Перелік основних документів, що подаються для призначення пенсії:

  • паспорт;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКВП);
  • документи про страховий стаж (трудова книжка, диплом (денна форма навчання), військовий квиток тощо);
  • довідка про заробітну плату за 60 місяців поспіль до липня 2000 року (за бажанням пенсіонера);
  • документи, що засвідчують особливий статус особи (за наявності).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи зараховується, страховий стаж при несплаті ЄСВ у воєнний час.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні