П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо робити при струсі мозку?

Що робити при струсі мозку?

Этот материал также доступен на русском языке
Звичний спосіб життя більшості з нас зараз порушено: багато хто змушений залишати свої будинки, здійснювати тривалі переїзди, регулярно спускатися в укриття. У режимі форс-мажору підвищується ризик травм – зокрема, струс мозку.

Якими симптомами він проявляється, а головне – як допомогти собі та близьким самостійно, розповіла лікар-невролог вищої категорії Оксана Щитник.

Небезпечними є навіть незначні травми

Струс головного мозку вважається легкою формою черепно-мозкової травми, що виникає через удар, забиття, рідше – внаслідок різкого руху головою. Ушкодження тканин мозку при цьому не відбувається, а порушення мозкових функцій (провали у пам’яті, сплутаність чи втрата свідомості), викликані збоєм у роботі нейронів, зазвичай короткочасні і оборотні.

Струс мозку в основному стає наслідком дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), падіння, побутових, спортивних та виробничих травм, а також результатом вуличних бійок, масових зіткнень або дії вибухової хвилі. Оскільки до струсу може призвести навіть незначна, на перший погляд, травма голови – за поширеністю він лідирує серед усіх черепно-мозкових травм.

 Як проявляється?

Характерні загальні симптоми струсу мозку – це запаморочення і головний біль, нудота, іноді – блювання, дзвін і шум у вухах, короткочасна втрата свідомості та пам’яті, розмитість зору або двоїння в очах, прискорений пульс, блідість, пітливість, сплутаність мови, порушення координації рухів.

Згодом можуть також з’явитися підвищена чутливість до світла та шуму, швидка стомлюваність, дратівливість, проблеми зі сном та апетитом.

Три ступеня тяжкості

Залежно від стану пацієнта та клінічних симптомів виділяють три ступеня струсу головного мозку: легкий, середній та тяжкий.

1) При легкому ступені симптоми (головний біль, запаморочення, нудота) виражені не надто яскраво, порушення свідомості немає, потерпілий приходить у норму протягом 15-30 хвилин.

2) При струсі середнього ступеня можлива короткочасна втрата пам’яті і дезорієнтація у просторі, але самопочуття також поліпшується доволі швидко. Хоча головний біль, сонливість, слабкість можуть турбувати людину від кількох годин до кількох днів.

3) Струс тяжкого ступеня обов’язково супроводжується втратою свідомості та пам’яті на короткий проміжок часу (від кількох хвилин до кількох годин). А характерні симптоми спостерігаються протягом 2-3 тижнів після травми.

Як допомогти?

При підозрі на струс мозку перша допомога потерпілому полягає в наступному:

  •  забезпечте людині повний спокій, покладіть її на ліжко в тихій затемненій кімнаті, що добре провітрюється;
  •  голова має бути трохи піднята, рекомендується прикладати до неї холодні компреси.

Також безпосередньо після травми не можна їсти і пити багато рідини (якщо мучить спрага, дозволяється солодкий чай). Кава та алкоголь суворо протипоказані протягом усього періоду відновлення.

Крім того, важливо уникати стимуляції мозку: хворому не варто дивитися телевізор, читати, розмовляти по телефону і навіть слухати музику.

Лікарська терапія при струсі мозку спрямована на усунення симптомів: головного болю, запаморочення, безсоння, тривожності. Для цього застосовуються знеболювальні, седативні та снодійні препарати.

Загалом основні рекомендації при струсі мозку – це спокій та сон. При необхідності потерпілому показано кілька днів постільного режиму. При цьому не залишайте людину на самоті – стежте за її самопочуттям як одразу після травми, так і протягом перших декількох діб.

До якого лікаря звертатися?

Але якщо у потерпілого спостерігається тривала втрата свідомості, дезорієнтація та загальне погіршення самопочуття, є гематоми, забиті місця, рани, – необхідна термінова допомога лікаря. Діагностикою та лікуванням ускладненого струсу мозку займаються травматолог та/або невролог. Фахівець проведе огляд та направить на необхідні обстеження (КТ або МРТ головного мозку, рентгенограму черепа), виключить інші, більш небезпечні травми та захворювання.

Якщо ж перенести струс мозку на ногах, згодом можуть проявитися наслідки у вигляді інтенсивного головного болю, безсоння, підвищеної стомлюваності, труднощів із запам’ятовуванням інформації та концентрацією уваги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні