Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСкільки є способів заготівлі лопуха?

Скільки є способів заготівлі лопуха?

Этот материал также доступен на русском языке
Рослина широко використовують як у традиційній, так і в народній медицині. Зелень лопуха багата на вітаміни і мінерали, а також клітковиною.

Листя овочевого лопуха використовують для лікування забитих місць, розтягнення зв’язок, ревматизмі. Коріння мають жовчогінну і сечогінну дію, посилюють виділення інсуліну, що регулює рівень цукру в крові.

Крім того, корені лопуха містять біологічно активні речовини, органічні кислоти, олії, що перешкоджають відкладенню жирів. З них готують реп’яхову олію, яку здавна використовують для зміцнення волосся.

Коріння лопуха великого у вигляді відварів і настоїв приймають як сечогінний, жовчогінний та потогінний засіб. Його препарати ефективні і при зовнішньому застосуванні при лікуванні себореї, вугрів, екземи, при свербежі та фурункульозі.

Корінь лопуха включають до складу потогінних зборів, комплексних зборів для лікування подагри та обмінного артриту. Застосовують реп’яхову олію та в косметології – для зміцнення волосся при облисенні.

Лопух можна використовувати не лише у свіжому вигляді.

Скільки є способів заготівлі лопуха?

Як мінімум два. Але перш за все потрібно врахувати: щоб отримати користь від лопухових компресів, листя потрібно заготовляти в травні, поки вони молоденькі.

ЗАМОРОЗКА

Беремо лист лопуха, залишаємо, щоб він трохи підвів, обрізаємо стебло. Беремо з верхнього боку листа і загортаємо у ковбаску. Можна так і покласти у морозилку, а можна ковбаску зігнути вдвічі. Кожен лист покласти в окремий кульок і заморозити.

Потім, коли дістанете листи з морозилки, він і стане м’яким, легко розгорнуться. Восени чи взимку можна використовувати для компресів. Лист не втрачає своїх властивостей. Накладаємо його на будь-який суглоб: ліктьовий, плечовий, на кисть, на коліно. Обмотали – і допомагає.

Сушіння

Лопух можна не лише заморозити, а й висушити. Стебла з листям слід нанизати на товсту нитку, розвісити у теплому приміщенні (можна у теплиці), а потім скласти в сітку від цибулі та повісити на горищі. Взимку потрібно розпарити лист і прикласти його до хворого суглоба.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні