Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯк оплачувати комуналку під час війни та після

Як оплачувати комуналку під час війни та після

Этот материал также доступен на русском языке
Запитань із оплатою житлово-комунальних послуг багато. Вони «спливають» постійно, особливо з початку воєнної агресії РФ в Україні.

Багато хто виїхав до іншої країни чи області. Частину житлового фонду зруйновано або пошкоджено. Як платити за комуналку у таких випадках – запитують споживачі. І що говорять із цього приводу чиновники?

Коли немає лічильників і немає вдома

Про те, як нараховується оплата за комунальні послуги в умовах воєнного часу, розповіли у Міністерстві розвитку громад та територій України.

Якщо житло зруйновано

Тим, хто внаслідок ведення бойових дій залишився без житла, комунальні послуги та послуга з управління багатоквартирними будинками не надаються. Отже – плата за ці послуги теж не нараховується.

Якщо мешканці тимчасово виїхали

Якщо мешканці не користуються комунальними послугами понад тридцять календарних днів, то, згідно зі статтею 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», мають право їх не сплачувати. При етому нале враховувати, чи є в будинку (квартирі) лічильник.

  • Якщо немає приладів обліку, період тимчасової відсутності споживача має бути підтверджений документально. Тобто виконавцю послуг треба надати відповідну довідку (про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, перебування на лікуванні в медичному закладі, проходження військової служби, проживання за іншою адресою тощо). Надіслати комунальникам заяву з підтверджуючими документами можна за допомогою засобів електронного зв’язку.
  • Якщо прилади обліку є, споживачам рекомендують передавати показання лічильників, тобто повторювати ті, що були раніше (до від’їзду). Коли такої можливості немає, питання вирішується інакше. Для споживачів, які не передають показання водомірів або у яких лічильники відсутні, при нарахуванні оплати за водопостачання та водовідведення застосовується коригуючий коефіцієнт. Така методика була розроблена на період воєнного стану та діє з березня 2022 року. На думку чиновників, вона допомагає запобігти надмірним нарахуванням людей, які отримують рахунки за середніми показниками споживання послуги.

А якщо будинок – на окупованій території?

Незалежно від того, виїхали мешканці чи ні, тепло в опалювальний сезон все одно надавалось, тому цю послугу доведеться сплатити – навіть із запізненням.

Якщо говорити про послуги з управління багатоквартирним будинком, то їх теж доведеться сплатити, якщо вони фактично надаються компанією, що управляє, або ОСББ. Співвласники будинку за законодавством спільно беруть участь у утриманні спільного майна, та мають відшкодовувати витрати, пов’язані із утриманням багатоквартирного будинку.
Якщо ж послуга управління багатоквартирним будинком надавалася невідповідної якості (не в повному обсязі), то споживачам слід зробити перерахунок розміру плати.

За наявності спірних питань необхідно звертатися безпосередньо до виконавця послуги або до органу місцевого самоврядування, на території якого виконавець послуги здійснює свою діяльність.

Роз’яснення щодо оплати послуг ЖКГ, що були озвучені, стосуються лише двох випадків: 1) коли житло зруйновано (ушкоджено); 2) коли мешканці виїхали.

Наш побут

Але є ще одна ситуація – коли населений пункт знаходиться в окупації, але вода, електрика, газ поставляються. При цьому відомо про факти, коли окупанти виганяють мешканців, а самі розміщуються у будинку (квартирі) та користуються благами цивілізації. З цього приводу озвучив свою думку в ефірі Національного телемарафону Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов. Він, зокрема, уточнив, що й у таких випадках плата за комунальні послуги не нараховуватиметься. Але поки що немає регуляторного документа, немає і гарантій.

Є пропозиція

На законодавчому рівні досі не вирішено питання з зруйнованим житлом. Хоча зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо звільнення від сплати за житлово-комунальні послуги споживачів, житло яких було зруйноване внаслідок збройної агресії РФ проти України, було подано до відповідного комітету Верховної Ради ще 29 березня. Разом з тим, у деяких громадах оплата за послуги ЖКГ скасована рішеннями місцевих органів влади, але лише за послуги, за які відповідає місцеве самоврядування (водопостачання та водовідведення, опалення, вивіз сміття, утримання прибудинкової території).

Щоб урегулювати всі непрості моменти, Асоціація міст України (АГУ) запропонувала індивідуальний підхід до оплати комунальних послуг під час війни, залежно від типу території:

  • глибокий тил;
  • прифронтові області;
  • населені пункти, що знаходяться під тимчасовою окупацією;
  • населені пункти, де ведуться активні бойові дії.

Звісно, ​​кожної зони доведеться розробити свій механізм, якщо пропозицію врахують. Але в жодному разі системного вирішення питання не уникнути, інакше постраждають і комунальники, і споживачі.

А поки що до припинення чи скасування військового стану в Україні заборонено:

  • нараховувати та стягувати штрафи, пеню;
  • здійснювати інфляційні нарахування;
  • нараховувати відсотки на заборгованість;
  • припиняти або зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої несплати чи оплати не в повному обсязі.

Тарифи на газ та тепло утримуватимуть

Ходять чутки, що з 1 червня зросли тарифи на газ, і у зв’язку з цим восени тепло коштуватиме втричі дорожче. “Нафтогаз” спростував цю інформацію. У компанії пояснили, що ціну підвищено для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). Це було передбачено договором, який ТКЕ уклали з Нафтогазом минулого року.

Також у компанії завірабо, що на платіжках споживачів зростання цін не позначиться. З одного боку, уряд схвалив запровадження мораторію на підвищення цін на природний газ та тарифів на теплову енергію під час воєнного стану та подальшого відновлення. З іншого боку, для стримування тарифів буде використано частину міжнародної фінансової допомоги, яку виділяє Україна. Цими коштами буде компенсована різниця між економічно обґрунтованими та поточними тарифами, зокрема для ТКЕ.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні