Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЯк українським дітям-біженцям здобувати освіту в країнах Європи

Як українським дітям-біженцям здобувати освіту в країнах Європи

Этот материал также доступен на русском языке
У країнах Євросоюзу, за останніми даними, налічується 5,3 млн. громадян України. З них 2,3 млн. вже повернулися додому.

Насамперед українці намагалися вивозити у безпечне місце своїх дітей. Після евакуації частина продовжили дистанційне навчання у своїх школах. Багато хто вирішив навчатися в місцевих європейських школах.

Українська влада зібрала дані про те, в яких країнах та в якій формі хлопці можуть відвідувати заняття. Це неповний перелік, який доповнюватиметься. Видання “Країна” опублікувало наявну інформацію.

Польща

У школах польської системи освіти з 24 лютого навчається близько 200 тисяч учнів – громадянин України.

За законодавством республіки, учні мають право безкоштовно навчатися у польській школі.

Діти та підлітки у віці 7-18 років здобувають освіту на тих же умовах, що й польські учні. Батькам достатньо звернутися до школи та заповнити документи.

Також є можливість продовження дистанційного навчання дітей у школах України. До таких дітей обов’язок навчатися у польській системі освіти не застосовується.

У Польщі також є щоденні/суботні школи при українських громадських організаціях, де предмети викладаються за програмами МОН України.

За посиланням: корисна інформація щодо навчання українських дітей.

Німеччина

За законодавством ФРН, діти старше 6 років, які у Німеччині, повинні ходити до школи. Навчання у всіх державних навчальних закладах безкоштовне.

Установи, у разі потреби, створюють для українських дітей інтеграційні класи, до викладання яких залучаються вчителі з України.

Діє мережа суботніх шкіл при українських громадських організаціях із викладанням низки предметів українською мовою.

Є можливість продовжити дистанційне навчання дітей у школах в Україні, але доведеться врегулювати питання одночасності проведення уроків.

Румунія

Українські учні, які прибувають на територію Румунії, можуть бути зараховані лише як слухачі, за бажанням, до груп або класів у навчальних закладах.

На сайті Міністерства освіти Румунії створено спеціальний розділ українською мовою з інформацією щодо освітніх можливостей громадян України.

Для зарахування як слухачів люди повинні звернутися до шкільних інспекторатів за місцем знаходження із заявою. Навчання безкоштовне, з можливістю садів та шкіл на всій території Румунії.

У Бухаресті діють:

  • філія української школи “Острівець” на базі Національного коледжу імені Михая Вітязула;
  • Український освітній центр, відкритий на базі Румунсько-фінського ліцею Бухарест та Асоціації Християнського центру Бухареста;
  • Bucharest UA School Hub на базі Uruguay School.

За бажанням громадяни України, за сприяння Спілки українців Румунії, можуть влаштувати своїх дітей до Педагогічного ліцею ім.Тараса Шевченка у м. Сігету Мармацією та інших шкіл, де діють українські класи та секції.

Естонія

На сьогоднішній день в Естонії, в Таллінні, діє низка середніх освітніх закладів, в яких навчаються українські діти з-поміж тимчасових переселенців.

Є українські класи і в інших містах, у яких не лише навчаються українські діти, а й працюють українські вчителі-переселенці (мають статус помічників учителів).

При волонтерському штабі Асоціації українських організацій Естонії діє хаб, який займається всіма питаннями забезпечення освітніх потреб українських дітей, які перебувають в Естонії.

Італія

На території Італії на базі культурних та громадських асоціацій у Римі, Казерті, Нолі, Авелліно, Тревізо та інших функціонують акредитовані при Міжнародній Українській школі навчальні заклади вихідного дня.

Вони готують учнів до атестації для здобуття українських документів державного зразка.

У таких школах навчається близько 1500 учнів, половина з яких – діти тимчасово переміщених осіб.

Литва

Литовські школи вже відвідують понад 8 тисяч українських учнів, дитячі садки – понад 2,6 тисяч дітей. Українським дітям безкоштовно гарантовані обіди, проїзд у громадському транспорті та гуртки у позаурочний час.

У квітні у Вільнюсі відкрилася литовська філія Міжнародної Української школи (МУШ). Навчання щосуботи українською мовою. Після закінчення учні отримують свідоцтво про середню освіту державного зразка України з правом подальшого вступу до українських ВНЗ без складання ЗНО. Крім того, цей документ гарантує права подання документів до вищих навчальних закладів Литви та країн ЄС.

Опрацьовується питання відкриття п’ятиденної школи у Вільнюсі у вересні 2022 року. У деяких литовських школах з квітня 2022 року почали факультативно викладати українську мову, літературу та історію.

Словаччина

Згідно із законодавством Словаччини, діти з України можуть безкоштовно відвідувати словацькі державні школи.

У Словаччині навчання обов’язкове для дітей віком до 16 років. Навчатися можна за місцем проживання або в іншому вибраному місці. Доступні субсидії на харчування дитини у навчальних закладах.

Створено сайт для допомоги дітям та студентам з України, на якому розміщено інформацію про школи, де можна одразу розпочати навчання.

За посиланням – поради батькам для початку навчання дітей у словацьких школах .

Хорватія

Українські школярі, які прибули до Хорватії, продовжують навчання в українських школах в онлайн-режимі чи хорватських школах. Для такої категорії учнів передбачено курси з вивчення хорватської мови.

У Загребі, Липовляні, Вуковарі та інших містах діють класи з вивчення української мови та культури для нацменшин.

Болгарія

Діти громадян України, які тимчасово перебувають у Болгарії, мають право на безкоштовне навчання у дошкільних та шкільних навчальних закладах після отримання притулку.

Для адаптації до болгарської системи освіти українські діти можуть відвідувати додаткові уроки з болгарської мови як іноземної, а також інших предметів.

Більшість українських дітей воліють онлайн навчання в Україні. Багато дошкільнят відвідують дитячі центри (без забезпечення навчального процесу).

У квітні в Софії було відкрито першу школу для дітей з України, в якій зараз безкоштовно навчаються 150 учнів. У програму включений годинник з української мови, який викладають наші громадяни.

Кіпр

Українські діти можуть навчатись у школах Кіпру. Тим, хто не володіє грецькою мовою, пропонується навчання у спецшколах “для дітей з міграційною біографією”, де вчителі володіють декількома мовами.

У навчальній програмі Кіпру передбачили спеціальні годинники. На додаток до звичайної програми, хлопці можуть продовжувати навчатися за українською системою дистанційно. Наступного навчального року планується сформувати такі групи у школах кожного міста острова.

На Кіпрі обов’язкова освіта для дітей, які на початок навчального року (вересень) досягли віку 4 роки 8 місяців. Навчання у всіх державних установах обов’язкової освіти безкоштовне.

Опрацьовується можливість відкриття окремої української суботньої школи. Незабаром при Асоціації “Товариство Українсько-Кіпрської дружби” заплановано створення українського освітнього простору. Діти зможуть вивчати українську шкільну програму та складати іспити для отримання документів українського зразка дистанційно.

Португалія

Навчання в державних садках та школах Португалії безкоштовне. Дитину приймуть незалежно від того, якими мовами вона володіє.

Учень може обирати між вивченням предметів португальською мовою та навчанням на онлайн платформах України. При цьому школа Португалії надає все технічне обладнання дистанційного навчання. Обов’язковою умовою є безкоштовне відвідування уроків португальської мови. Приєднатись до них можуть і батьки.

Учень, незалежно від форми навчання, долучається до соціальних уроків, таких як мистецтво чи фізична культура, та різних видів діяльності школи, наприклад, художнім гурткам.

Португальська Республіка створила максимально спрощену процедуру зарахування до навчальних закладів українських дітей, у тому числі у питаннях надання освітніх документів.

У згаданих рекомендаціях МОН Португалії є посилання на 12 українських культурно-освітніх центрів, що функціонують у різних містах при українських громадських організаціях Португалії. Більшість із них діють у режимі суботньої школи. Предмети там викладаються українською.

На базі Асоціації “Словна піраміда” функціонує Лісабонський навчально-консультаційний Центр відкритої освіти, де студенти дистанційної форми можуть отримати документи про утворення держзразка, що підтверджують рівень “бакалавр”.

Швеція

На території Швеції на волонтерській основі створено освітні центри для українських дітей.

На постійній основі діють суботні та недільні школи у Стокгольмі, Гетеборзі, Мальмі з викладанням українською мовою. Частина дітей продовжує дистанційне навчання у школах України.

Ірландія

Усі громадяни України, які набули статусу тимчасового притулку, мають рівні права з громадянами Ірландії.

Майже на всій території Ірландії відкриті центри підтримки українців та безкоштовні курси з вивчення англійської мови.

На постійній основі діють українські суботні школи у Дубліні та Кавані, зареєстровані при українській громадській організації “Асоціація українців в Ірландії”. Частина дітей також продовжують навчатися на дистанційній роботі в школах України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні