П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно збирати та використовувати липовий цвіт?

Як правильно збирати та використовувати липовий цвіт?

Этот материал также доступен на русском языке
Липа все цвіте. У народній медицині липа – головна помічниця при лікуванні застуди, захворювань травного тракту та серцево-судинної системи.

Липовий цвіт збирають у період активного цвітіння дерева – наприкінці червня. Але наші кліматичні умови стали настільки непередбачуваними, що липа може зацвісти не за розкладом: наприкінці травня або на початку першого літнього місяця. Збирати квіти можна починати, коли більша частина їх розпустилася, а решта ще в бутонах.

ЯК ЗБИРАТИ?

Рекомендують збирати квіти липи у першій половині дня, у теплу погоду (до 25ºС) із мінливою хмарністю та вологим повітрям, коли в них інтенсивно виділяється нектар. Не можна збирати квіти під час дощу та роси. Суцвіття липи погано відокремлюються від прилеглих листочків, тому їх рекомендують акуратно обрізати ножицями.

Для чаю збирають суцвіття з крильцями липи. Самі суцвіття повинні виглядати красивими та здоровими, без пошкоджень, іржі або пожовклих найближчих листків. Для невеликої сім’ї на рік достатньо 0,5-1 кг свіжих квітів.

ЯК СУШИТИ?

Заготовлені квіти рівномірним шаром розстеляють на підносі і, накривши марлівкою, яка захищатиме від комах, протягом декількох днів сушать на вулиці в тінистому місці, що добре провітрюється. Можна сушити суцвіття в духовці чи сушарці. Для цього необхідно потримати в ній суцвіття кілька годин за температури 40-45ºС.

ЯК ЗБЕРІГАТИ?

Суху сировину зберігають у темному місці у паперових пакетах, мішечках із щільного полотна, у дерев’яному або керамічному посуді, який добре закривається кришкою. Пластиковий посуд не підходить для зберігання суцвіть.

ЯК ГОТУВАТИ?

При заварці липового чаю на 1 літр гарячої води (90-95ºС) кладуть 1-2 столові ложки суцвіття, а потім дають йому настоятися протягом 15-20 хвилин.

Липовий чай має тонізуючу, жарознижувальну, потогінну, сечогінну, протизапальну та відхаркувальну дію. Його п’ють при захворюваннях дихальних шляхів, запаленні сечостатевої системи, для активізації травлення та при запальних процесах у шлунку та кишківнику.

Липовий чай містить фітогормони, близькі до жіночих статевих гормонів (не випадково липа вважається жіночим деревом). Його рекомендують пити при порушеннях менструального циклу та в період клімаксу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні