Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк оформити спадщину в умовах воєнного стану?

Як оформити спадщину в умовах воєнного стану?

Этот материал также доступен на русском языке
Через чинний в Україні воєнний стан багатьох українців цікавить процедура прийняття спадщини під час війни. Адже через запровадження особливого правового режиму внаслідок військової загрози в Україні було тимчасово обмежено деякі конституційні права та свободи людини та громадянина.

Як оформити спадщину в період війни розповідає начальник відділу безоплатної правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання безкоштовної вторинної правової допомоги Тетяна Жалобна, пише Я і Закон.

Що таке спадщина?

Спадщина – це перехід прав та обов’язків спадкодавця до його спадкоємців. Сукупність цих правий і обов’язків є спадщина. Важливо! Спадкодавцем може бути лише фізична особа (громадянин України, іноземний громадянин чи особа без громадянства). Спадкоємцями може бути як фізичні, і юридичних осіб, і навіть держава та інші суб’єкти громадського права. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини, що є днем ​​смерті особи або днем, з якого він оголошується померлим.

Який термін встановлюється для прийняття спадщини?

За загальним правилом прийняття спадщини чи відмовитися від нього встановлюється термін шість місяців, що починається з часу відкриття спадщини. У зв’язку із запровадженням в Україні 24 лютого 2022 року військового стану, постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах військового стану» (зі змінами) призупинено протягом терміну прийняття спадщини на час його дії. Якщо спадщина відкрилася на початок введення воєнного стану і термін прийняття спадщини не минув на час введення воєнного стану, то термін прийняття спадщини зупиняється і буде продовжено після припинення військового становища. Отже, якщо спадщина відкрилася до 24 лютого 2022 року і шестимісячний термін не закінчився цього дня, спадкоємець може звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом періоду, на який у державі запроваджено військовий стан, а також після його скасування протягом строку, що залишався на 24 лютого 2022 року із встановлених шести місяців.

Які особливості оформлення спадщини встановлено на період дії воєнного стану?

19 березня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 11 березня 2022 року № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату», яким зокрема внесено зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого України від 22 лютого 2012 року № 296/5. Так, в умовах військового або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини (останнє місце проживання спадкодавця, а якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а при відсутність нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна). Тобто, якщо спадщина відкрилася в місці, в яке складно або неможливо дістатися, для спадщини спадкоємець може звернутися до нотаріуса за місцем свого проживання або перебування. Також, в умовах дії військового стану: за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п’яти робочих днів з дня оновлення такого доступу; спадкова справа реєструється у Спадковому реєстрі лише після перевірки відомостей реєстру на наявність раніше заведеної спадкової справи; якщо за результатами перевірки відомостей Спадкового реєстру встановлено наявність раніше заведеної спадкової справи, заведена без використання Спадкового реєстру спадкова справа передається нотаріусу, яким раніше заведено спадкову справу. Якщо наявність такої справи не встановлено, провадиться реєстрація спадкової справи у Спадковому реєстрі. Забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до реєстрації у Спадковому реєстрі; в умовах військового або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру реєстрація відомостей про заповіти, зміни до них, скасування заповітів, заведені спадкові справи, спадкові договори, зміни до них, розірвання спадкових договорів, видані свідоцтва про право на спадщину протягом п’яти робочих днів із дня оновлення такого доступу.

Де знайти нотаріуса, який працює в умовах воєнного стану?

Державні та приватні нотаріуси України в умовах воєнного стану продовжують працювати та вчиняти невідкладні нотаріальні дії (заводити спадкові справи, засвідчувати довіреності, заповіти, засвідчувати справжність підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон тощо), крім міст/районів , де такої можливості немає у зв’язку із веденням активних бойових дій. Нотаріальна палата України веде Реєстор нотаріусів, що працюють під час війни: http://notar.npu.ua/ з метою надання інформації про контакти працюючих нотаріусів. З переліком нотаріусів України, які працюють в умовах військового стану, також можна ознайомитись за посиланням: https://npu.ua/news/notary/</ a>.

Нове на сайті