Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиДопомога переселенцям: які пільги гарантує держава для внутрішньо переміщених осіб

Допомога переселенцям: які пільги гарантує держава для внутрішньо переміщених осіб

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну багато українців змушені були залишити свої будинки, робочі місця та переїхати в іншу місцевість. Держава намагається фінансово підтримувати таких громадян.

Про це в ефірі Українського радіо розповіла перший заступник директора Координаційного центру із надання правової допомоги Оксана Василяка.

Трудові відносини під час війни

Під час воєнного стану діють обмеження та особливості організації трудових відносин, що регулюються низкою нормативних документів. Зокрема, Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Роботодавець повинен дотримуватись основ законодавства про оплату праці. Якщо порушено зобов’язання за термінами оплати праці, коли неможливо провадити виплату заробітної плати внаслідок ведення бойових дій, то роботодавець повинен довести ці обставини або продовжувати провадити такі виплати після усунення обставин непереборної сили, що звільняють від виконання самого зобов’язання.

Якщо говорити про відповідальність роботодавця за невиплату заробітної плати, то в умовах воєнного стану така відповідальність знімається, проте саме зобов’язання щодо виплати залишається і роботодавець має правильно оформити роботу таких працівників.

Простій на роботі під час воєнного стану

Може бути застосовано кілька таких заходів для підприємства, установи, організації, де працює внутрішньо переміщена особа. Зокрема, може бути запроваджено простій. Тут є умова, що до застосування такого простою згода працівника не потрібна, оскільки є рішення про офіційне призупинення роботи підприємства, яке може бути викликане воєнним становищем.

Особливість у тому, що простій може бути оформлений у всьому підприємстві, за окремими його підрозділами або за окремими працівниками. Залишається питання про простій керівників та заступників та головного бухгалтера, оскільки саме цими особами має бути забезпечена можливість функціонування підприємства.

Застосування простою для підприємства має деякі наслідки для працівника, але законодавством встановлюються гарантії громадян.

Зокрема обов’язково слід зафіксувати, що працівники продовжують залишатися у трудових відносинах. Працівникам забезпечується оплата праці, однак є певні обмеження за її розміром, вона зменшується, але не менш як дві третини окладу, визначеними відповідними документами. Тут є нюанс, оскільки є постанова Кабінету Міністрів України, де питання оплати працівників державних органів, яким надається право керівнику встановлювати відповідний розмір оплати такої роботи за простий, проте мінімальний її кордон не може бути меншим за дві третини встановленого посадового окладу або тарифної ставки працівника тарифного розряду.

Відповідно до нових змін до законодавства, є термін призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою у зв’язку з військовим становищем або іншими форс-мажорними обставинами та тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Слід пам’ятати, що трудові відносини між працівником і роботодавцем зберігаються, але дію трудового договору то, можливо призупинено, зокрема і з неможливістю виконання і постановки завдань виконання роботи. Питання про відшкодування заробітної плати покладається на державу, яка вчиняє агресію проти України із приміткою про те, що після поновлення трудових відносин за працівником зберігається її право на отримання виплат заробітної плати.

Яку допомогу від держави отримують внутрішньо переміщені особи

В українському законодавстві відбулися зміни, що спрощують процедуру реєстрації, у тому числі для внутрішньо переміщених осіб, та призначення нею виплат допомоги з безробіття.

Йдеться про спрощений порядок звернень для ВПО. Це можна робити не лише через центри зайнятості, а й за допомогою електронного звернення.

Якщо ВПО не має документів, що підтверджують звільнення, вони просто подають до центру зайнятості заяву про припинення трудових відносин, складену особисто. Єдине – треба підтверджувати справжність підпису на такій заяві. Тобто така заява має бути нотаріально засвідчена.

Разом із заявою заявник повинен подати документ, що підтверджує особу: паспорт, посвідчення водія, закордонний паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, документ про освіту, документ про зайнятість (трудова книжка, цивільно-правовий договір, документ про останній вид зайнятості). Якщо таких документів немає, формується заява, в якій це вказується. Заява надсилається до центру зайнятості або її можна подати через портал «Дія».

Законодавством визначено рівні виплат і вони не залежать від додаткової допомоги. Якщо в особи терміновий стаж був меншим за 6 місяців, така допомога здійснюється у розмірі 650 гривень, а якщо це 6 місяців і більше, це 1800 гривень. Максимальний розмір допомоги по безробіттю під час дії воєнного стану не може перевищувати 150% мінімальної заробітної плати. Це трохи більше ніж 9000 гривень.

Через службу зайнятості можна зареєструвати у односторонньому порядку обставини, які припиняють трудові відносини. Служба зайнятості може звертатися до роботодавця, щоб зафіксувати, що зараз ця людина є безробітною.

Про пільги для ВПО-підприємців

Є гарантії, передбачені для підприємців – внутрішньо переміщених осіб. Їх декілька. Це податкові послаблення, а також послаблення щодо подання звітності. Тобто до скасування військового стану терміни подання будь-якої звітності, крім податкової (це обов’язкова звітність), зупиняються. Така звітність може бути подана, коли людина з’являється можливість.

Відповідно до змін, які були внесені до Податкового кодексу, у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий борг, це стосується не лише сплати зборів та податків, а й подання звітності, такі особи звільняються від відповідальності, але на них залишається обов’язок виконання зобов’язань, у тому числі і подання звітності протягом шести місяців після скасування воєнного стану в Україні.

Є певні послаблення щодо податкових перевірок, зокрема, до припинення чи скасування військового стану податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки припиняються. Це послаблення відповідальності платників податків, наприклад, у разі відсутності можливості своєчасно сплатити податки та збори, здати електронні документи, то штрафні санкції не нараховуються, зокрема пеня. А нарахована пеня, якщо це вже було здійснено, підлягає скасуванню.

З 1 березня 2022 р. до припинення або скасування військового стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування військового стану особи мають право не нараховувати, не розраховувати та не сплачувати єдиний внесок за себе. Це насамперед стосується фізичних осіб-підприємців, зокрема тих, хто обрав спрощену систему оподаткування та осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність, тобто адвокатську, нотаріальну діяльність, юридичну практику. Це члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню з інших підстав та інші категорії громадян.

Є низка змін до законодавства, що стосуються плати за землю, екологічного податку, податку на нерухомість, де на період воєнного стану такі нарахування не провадяться.

По можливості радимо підприємцям повідомляти про обставини, що виключають сплату податків.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які пільги від держави отримають діти учасників бойових дій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні