Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧому замість обіцяних після перерахунку пенсії сотень гривень я отримую крихти?

Чому замість обіцяних після перерахунку пенсії сотень гривень я отримую крихти?

Этот материал также доступен на русском языке
Перерахунки зроблено відповідно до чинних законів і постанов. Інше питання, наскільки це законодавство є справедливим.

«Я народилася 14 січня 1942 року. У березні я очікувала на обіцяну надбавку до пенсії у розмірі 500 гривень, оскільки мені виповнилося 80 років. Але у березні принесли заборгованість за два місяці – лише 170 гривень. Тобто замість 500 гривень додали лише 100 гривень. Крім того, у березні обіцяли проіндексувати пенсію на 14%. Моя пенсія була 3475 гривень, тобто я розраховувала отримати ще одне підвищення у розмірі 476 гривень, а додали лише 100 гривень. Чому так?

Анастасія Пелих, с. Петрівка, Полтавська область»

Пояснюємо, як зростає доплата

Відразу почнемо з того, що вашу пенсію перерахували правильно. Перерахунки зроблено відповідно до чинних законів і постанов. Інше питання, наскільки це законодавство є справедливим. Звичайно, в новинах часто обіцяють більше, ніж ми очікуємо. А ще іноді буває непросто розібратися в тому, що пояснюють і пишуть співробітники Пенсійного фонду. Можемо лише повторити те, що вони вам повідомили. Але спробуємо зробити це більш простою мовою.

Станом на 1 березня ваша пенсія зросла на 270 гривень порівняно з тією, що була у вас наприкінці минулого року. На 170 гривень пенсія зросла за рахунок вікової надбавки і ще на 100 гривень за рахунок індексації.

З 1 жовтня 2021 року вам встановили надбавку у розмірі 400 гривень, тому що вам було 79 років. Коли у січні вам виповнилося 80 років, то у вас з’явилося право отримувати надбавку вже у розмірі 500 гривень. Люди у віці 75-80 років отримують щомісячну доплату у розмірі 400 гривень, а у віці від 80 років і більше – 500 гривень. Це не означає, що ви маєте отримати зверху ще 500 гривень, до вже наявної надбавки у розмірі 400 гривень. Замість надбавки у розмірі 400 гривень тепер ви отримуєте надбавку у розмірі 500 гривень. Тобто фактично пенсія у вас у цьому разі зросла лише на 100 гривень.

Додатково у березні вікову надбавку проіндексували на 14% і наразі її розмір становить 570 гривень.

Для наочності розмір вашої вікової надбавки становив:

  • з 1 жовтня 2021 року – 400 гривень (вам було 79 років)

  • з 14 січня 2022 року – 500 гривень (вам стало 80 років)

  • з 1 березня 2022 року – 570 гривень (проіндексована надбавка для 80-річних).

Що дала індексація?

Щодо індексації самої пенсії. Як ми вже неодноразово пояснювали, індексують не саму пенсію, а зарплату, яка підставляється у формулу розрахунку. Внаслідок такої березневої індексації загальний розмір вашої пенсії виріс на копійки. Тому до пенсії встановили доплату, щоб загальний розмір березневого підвищення був не нижчим за 100 гривень, як і обіцяли в уряді.

Пояснимо. Основний розмір вашої пенсії після індексації зріс майже на ті самі обіцяні 14%. Але він був все одно нижчий за мінімальний. Тобто основний розмір пенсії зріс, а розмір доплати до мінімальної пенсії зменшився – на загальному розмірі пенсії це фактично не позначилося.

Насправді у вашому випадку за рахунок індексації та інших хитрих підрахунків пенсія зросла лише на 64 копійки (незначно змінився розмір доплати за наднормативний стаж). Через це до пенсії довелося додатково встановлювати надбавку у розмірі 99,36 гривні, щоб загальний розмір підвищення (без урахування вікової надбавки) становив 100 гривень.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні