Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаРізне29 травня – День ворожіння на ромашках

29 травня – День ворожіння на ромашках

Этот материал также доступен на русском языке
У цей день відзначається багато незвичайних приводів: День бісквіту та Всесвітній день здорового травлення, День півня з вином та День «Покладіть подушку на холодильник».

Свята дня

29 травня – День шанування старшого покоління, День дітей в Угорщині та День матері у Франції, Швеції, Алжирі, Марокко, Тунісі, Домінікані, а також День людей похилого віку в Індонезії.

Цього дня відзначається багато незвичайних приводів: День бісквіту та Всесвітній день здорового травлення, День півня з вином та День «Покладіть подушку на холодильник». У США – День скріпки, у Канаді – День «Вважай кожен кіловат», у Великій Британії День чорнильного горіха та День короля гірлянди. Курці можуть відсвяткувати День тютюнового диму. Це також День посадки дерев у Венесуелі.

29 травня святкують Міжнародний день миротворців ООН (International Day of United Nations Peacekeepers), Всесвітній день соціальних комунікацій та День хіміка, у Польщі – День ветеранів військової служби за кордоном, а в Україні – День топографічної служби ЗС, День військового автомобіліста.

День Києва

День Києва у 2022 році припадає на неділю, 29 травня. Столиця України відзначає 1540-річчя.

День свого міста кияни зазвичай святкують із розмахом, проте цього року воно проходить в умовах війни, тож програма буде відносно скромною.

«Цього року святкування Дня столиці та Дня Києва триватиме в умовах воєнного стану. Для дітей заходи підготовлені переважно у онлайн форматі. Для дорослих також не передбачено масштабних масових заходів, але кияни та гості міста можуть відвідати пішохідні екскурсії, виставки та концертні виступи. Проте міська влада закликає під час відпочинку не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та спускатися в укриття», — пишуть у КМДА.

29 травня – День ворожіння на ромашках

Ці ворожіння знає кожен і кожен. Але якщо не все, то вже найпоширеніше «Любить – не любить, плюне – поцілує, до серця притисне – до біса пошле» знає кожна людина.

Цікаво те, що спочатку з давніх-давен ворожили не на ромашках, а на маргаритках. У Німеччині маргаритку називають «заходом кохання». У Франції ворожіння на пелюстках маргаритки стало найпопулярнішим за часів романтичних трубадурів та їхніх мрійливих жінок серця. У маргаритки більше пелюсток, тому ворожіння – триваліший ритуал дізнатися про свою долю. До речі, у Франції ромашку теж називають маргариткою.

Як правильно гадати? Існує такий ритуал:

  • Ворожити треба тільки в сонячну погоду, коли ромашки розкриті.
  • Перед ворожінням потрібно спочатку підняти обличчя нагору і загадати ім’я людини, на яку зібралися ворожити.
  • Потім вибрати саме ту квітку, на якій зупиниться ваш погляд. Саме ця квітка буде вашим посередником.
  • І, обриваючи пелюстки, гадати… те пророцтво, на якому буде обірвана остання пелюстка і є найвірніше.

Свято туркменського килима

День туркменського килима – одне з національних свят Туркменістану. Він був встановлений у 1992 році і відзначається щорічно в останню неділю травня.

Килим був однією з найголовніших речей у побуті туркменів з давніх часів. Цей ткацький виріб символізував владу та достаток. Особлива техніка виготовлення та незвичайні орнаменти відрізняють туркменські килими від решти.

Національний килимовий промисел тісно переплетений з культурою та історією Туркменії, килимарство досі має важливе значення для економіки країни. Навіть на державному прапорі та гербі країни можна побачити традиційні елементи візерунка (гелі), якими оздоблюються туркменські килими.

Міжнародний день близнюків

Для близнюків це важливе свято, адже воно є нагадуванням про найріднішу людину у світі. Багато близнюків заздалегідь готуються до цього свята, купують однакові костюми та готують спеціальні номери для того, щоб продемонструвати всім свої таланти, і звичайно ж, звернути на себе увагу.

29 травня – день в історії України та світу

1108 – відбулася битва при Уклесі між військами кастильців та альморавідами.

1453 – турецька армія під начальством султана Мехмеда II захоплює Константинополь.

1630 – Поляки заборонили українським козакам морські походи на турків.

1860 – купець, меценат та колекціонер Павло Михайлович Третьяков склав заповіт, за яким він залишав Москві свою колекцію картин та 150 тисяч рублів сріблом для влаштування картинної галереї. Залишок свого капіталу в 8186 рублів просив використати «на видачу заміжжя бідних наречених, але за доброчесних людей».

1900 – компанія «Отіс» зареєструвала торгову марку «Ескалатор» (пізніше так називатимуть усі ескалатори).

1916 – затверджено офіційний прапор президента США.

1919 – спостереження повного затемнення Сонця, проведені Артуром Еддінгтоном, повністю підтвердили теорію відносності Альберта Ейнштейна.

1922 – верховний суд США ухвалив, що бейсбол є спортом, а не бізнесом, а тому не підпадає під дію антимонопольного законодавства.

1947 – індійські установчі збори заборонили касту «недоторканних».

1959 – Верховний суд США визнав незаконним рішення влади штату Луїзіана про заборону боксерських поєдинків між представниками різних рас.

1965 – засновано Донецький національний університет.

1969 – в аргентинській Кордові спалахує повстання проти диктатури.

1970 – компанія Гудзонова затоки (найстарша у світі фірма з нині діючих) перенесла свою штаб-квартиру з Англії до Канади.

1988 – початок візиту президента США Рональда Рейгана до CCCP.

2005 – на референдумі у Франції більшість проголосувала проти Європейської конституції.

2009 – Президент США оголосив про створення в Білому домі відділу кібербезпеки, на чолі з “кіберцарем”.

Нове на сайті