Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧитачі сумніваються у призначенні пенсії: обмежили зарплату та зменшили пенсію

Читачі сумніваються у призначенні пенсії: обмежили зарплату та зменшили пенсію

Этот материал также доступен на русском языке
Відповідно до статті 41 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», у зарплату для обчислення пенсії враховуються, зокрема, суми виплат, які отримує застрахована особа до набрання чинності цим Законом (до 1 січня 2004 року).

Читачі сумніваються у призначенні пенсії: обмежили зарплату та зменшили пенсію

«Я вважаю, що розрахунок моєї пенсії зроблено з помилкою, яка призвела до зниження коефіцієнта зарплати та заниження пенсії (додаю документи). Свого часу була постанова Кабінету Міністрів про зняття обмежень з максимального розміру заробітної плати, що береться для розрахунку пенсії на певний період. У моєму випадку ця постанова не враховується (не пам’ятаю номер і дату цієї постанови). Чому так?

Людмила Богданова, м. Миколаїв»

Вважаємо, що помилки у розрахунках вашої пенсії немає. Відповідно до статті 41 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у зарплату для обчислення пенсії враховуються, зокрема, суми виплат, які отримує застрахована особа до набрання чинності цим Законом (до 1 січня 2004 року). На ці суми, відповідно до законодавства, що діяло раніше, нараховувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

З документів, що додаються, бачимо, що у вашому випадку йдеться про обмеження зарплати лише в одному місяці – у жовтні 2000 року. Тоді ви заробили 2175 гривень, а для розрахунку пенсії вам врахували лише тисячу гривень. Це обмеження зроблено автоматично. І тут Пенсійний фонд спирається, зокрема, на Постанову Кабінету Міністрів №1064 від 13 липня 1998 року*. Воно діяло до березня 2001 року, і саме цією постановою на відповідний період було встановлено обмеження у розмірі тисячі гривень.

* «Про встановлення максимальної величини фактичних витрат суб’єктів господарювання на оплату праці працівників, суми оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу, з якого стягуються збори (внески) до соціальних фондів».

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні