П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк збільшити врожайність огірків: прості поради

Як збільшити врожайність огірків: прості поради

Этот материал также доступен на русском языке
Огірки вирощують практично всі без винятку овочівники, але щедрий урожай вдається отримати далеко не всім. Сьогодні розповідаємо, як збільшити врожайність у рази.

Велике розгалуження коренів обумовлює достатнє забезпечення рослин живильними елементами, що сприяє максимальній кількості зав’язі. Тому після кожного дощу слід розпушувати ґрунт на невелику глибину. Це насичує її киснем та активізує процеси зростання огірків.

Після розгортання третього справжнього листа бажано злегка обережно підгорнути кожен кущ.

Для кращого запилення слід подбати про залучення на ділянку комах, висаджуючи запашні трави, медоноси, лікарські, пряні культури (чебрець, чорнобривці, медунку, конюшину, жимолість, материнку, коріандр, фацелію, шавлію та інші).

Велике значення для вологолюбних огірків має полив. Його потрібно проводити рано-вранці або після заходу сонця, у спеку – через день. Ґрунт повинен бути зволожений на глибину не менше 15 см. Неприйнятний полив водою температурою нижче плюс 18°C, оскільки коренева система починає хворіти та знижується засвоєння поживних речовин.

Найбільшу врожайність огірків можна отримати з ділянок добре дренованих, окультурених, родючих та структурованих, належним чином заправлених з осені органікою (біогумусом, гноєм, перегноєм, пташиним послідом, садовим компостом, торфом, попелом) та мінеральними, фосфорно- сіллю, сірчанокислим калієм, калімагнезією тощо).

Найкращі рецепти сумішей для підживлення

Пташиний послід (курячий, голубиний, індичий, качиний) – цінне джерело необхідних елементів живлення: азоту, калію, фосфору, магнію, заліза, йоду, цинку, бору тощо. Для приготування потрібно половину ємності заповнити послідом, долити водою, розмішати, накрити кришкою, залишити до початку бродіння. Розводити у співвідношенні один літр на 20 літрів води.

Гній сільськогосподарських тварин (кінський, коров’ячий, свинячий, овечий тощо). Розчин готується подібно до попереднього, змінюється тільки концентрація подальшого розведення. У відро чистої води додають два літри маткового розчину.

Попіл використовується в сухому просіяному вигляді (під кожен кущ розсипають тонким шаром) або як водний настій (0,1 кг попелу на відро води).

Перегній та дозрілий компост застосовують для мульчування ґрунту навколо кущів. Це запобігає випаровування води з ґрунту, а в міру розкладання забезпечує кореневу систему живленням.

Недооціненим добривом є зброджений настій бур’янів . Кропиву, лободу, скошену траву, подорожник, осоку слід подрібнити, заповнити бочку наполовину, долити догори теплою водою, накрити кришкою, поставити на сонці, дати перебродити протягом тижня, відфільтрувати, розвести чистою водою (1 л настою на 5 л води) і використовувати для поливів. Поливати раз на тиждень із розрахунку один літр на кущ під корінь, не допускаючи попадання на листя.

Систематичне підживлення цільним молоком неабияк активізує зростання кущів. Для приготування розчину молоко розводять навпіл із теплою водою. Поливають під корінь.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні