До того ж у рослинах корисні речовини та елементи містяться в біологічно активних комплексах, що посилюють їхню дію та допомагають засвоєнню вітамінів.
СНИТЬ ЗВИЧАЙНА — це бур’ян є для більшості садівників і городників, віддає перевагу багатим пухким вологуватим грунтам. Найсмачніші та найніжніші — молоді листочки із соковитими черешками, ті, які тільки починають розгортатися. Якщо обривати їх регулярно – і свіжа зелень для кулінарії буде відростати постійно, і бур’ян послабшає.
Доросле листя (до цвітіння) можна насушити і використовувати взимку як приправу або начинку, а також варити з ними зелені щі. Їстівні і коріння снити, якщо висмикнули або викопали, можна покласти їх у суп.
ПИРІЙ ПОЛУЧНИЙ. Тут головне — не сплутати його з іншими злаковими, яких на наших ділянках достатньо. У разі сумніву, одній рослині можна дати зацвісти — рідкісний довгий колосок допоможе визначитися. У пирія вживаються і молоді листочки (до цвітіння), і коріння.
КУЛЬБАБА ЛІКАРСЬКА. Найбільш ніжне і смачне молоде листя, але й доросле листя цілком годиться, тільки його потрібно залити окропом і трохи потримати для видалення гіркоти. Солодкуваті квітки кульбаб краще збирати на початку цвітіння і їсти свіжими або варити з них варення, можна смажити. Коріння найбільш корисне до цвітіння і після цвітіння. Але їх можна копати і восени.
КРОПИВА ДВОДОМНА теж усім знайома як бур’ян. Як і снить, воліє селитися на родючій пухкій вологій землі. У кропиви найсмачніші та найкорисніші — молоді пагони. Збирати їх потрібно в рукавичках. При регулярному зрізанні пагонів можна отримувати вітамінний продукт все літо.
ЗІРОЧКА СЕРЕДНЯ, АБО МОКРИЦЯ — не менш поширений бур’ян з не менш корисними властивостями. Збирати можна на будь-якій стадії, їстівні і молоді пагони, і пагони з квітками. Тільки зовсім старі стають жорсткими і несмачними.
ГЛУХА КРОПИВА ПУРПУРОВА. У глухої кропиви солодкі квіточки, тому збирати потрібно саме їх — окремо або суцвіттями. Листя теж можна збирати і використовувати, воно має лікарські властивості.
ЛОПУХ ВЕЛИКИЙ. Їстівні та смачні молоді стебла лопуха та весняне коріння. Коріння можна просто гризти, як моркву, а можна додавати в суп чи салат. Листя гірчать, але це без термообробки. У супі припущене листя втрачає гіркоту. Стебла добре смажити чи гасити.
СВЕРБІГА СХІДНА. Традиційно кавказькими народами використовується як салатна рослина, кваситься, сушиться і йде в начинки. За смаком схожа на руколу, щось середнє між редькою та капустою. Збирати потрібно молоді стебла до цвітіння та листя. Аналогічно використовується і суріпка.
Частина отримувачів соцдопомоги може опинитися без виплат – і причина в новій процедурі, яку запровадили…
Цей виняток у пенсійному законодавстві стосується не всіх, але якщо ви підпадаєте під категорію –…
Здається, що в тіні росте лише трава? Насправді є десятки культур, які чудово почуваються без…
Ці кабачкові рулетики зникнуть зі столу швидше, ніж ви встигните подати до них соус. Неймовірний…
Хто має оплачувати повірку газових лічильників та коли це потрібно робити. Усі нюанси процедури.
Одна категорія пенсіонерів має право на безоплатні путівки на санаторно-курортне лікування. Як їх отримати.