П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЗастосування попелу на дачі: універсальне добриво та захист від хвороб

Застосування попелу на дачі: універсальне добриво та захист від хвороб

Этот материал также доступен на русском языке
Деревний попіл – це своєрідний концентрат калію, фосфору, кальцію, а також заліза, цинку, магнію, марганцю. При цьому слід враховувати, що калій та фосфор знаходяться у легкодоступній для рослин формі. У той же час попіл практично не містить хлору, який дуже не люблять картопля, огірки, помідори, капуста, смородина, виноград.

Кальція міститься найбільше в деревному попелі листяних порід, особливо велика концентрація їх у попелі берези (близько 35%). Це добриво покращує кислі, глинисті, суглинні, сірі лісові та заболочені ґрунти. Крім того, воно сприяє швидшому розвитку земляної мікрофлори. Сприятливий вплив попелу триває протягом трьох-чотирьох років.

Скільки вносити попелу під овочеві культури?

Під овочеві культури доза внесення цього добрива становить 100-150 г на квадратний метр, а під картоплю достатньо 60-100 г. Для бобових культур норма внесення має бути трохи вищою – 150-200 грамів. Висаджуючи розсаду, у кожну лунку доцільно всипати півтори ложки попелу, це приблизно 8-10 г. Підходить він і для підживлення рослин. Для цього потрібно 300-500 грамів деревного попелу розвести у воді. Під малину, смородину, агрус, плодові дерева, а також під суницю деревний попіл можна вносити як восени, так і навесні з розрахунку 100-150 г на квадратний метр площі саду. Застосовуючи його як добриво, добрих результатів досягають, поєднуючи з торфом. Досягається подвійний ефект: підживлення ґрунту та його розкислення.

Коли не варто вносити попіл?

Не рекомендується вносити попіл в ґрунт у сумішах із суперфосфатом, фосфоритним борошном, оскільки перший перешкоджатиме засвоєнню рослинами фосфору. Не слід поєднувати попіл з сульфатом амонію, курячим послідом, які при цьому втрачатимуть азот. З тих же причин не слід вносити вапно разом із деревним попелом, або застосовувати останній після вапнування ґрунту.

Від яких хвороб і шкідників допоможе позбавитися попіл?

Допомагає попіл і у боротьбі з хворобами та шкідниками рослин. В цьому випадку існує два способи його використання: обпилювання культур або обприскування розчином. Розчин готується так: 300 г попелу розводять у 2-3 літрах води, півгодини кип’ятять, а потім настоюють протягом 4-6 годин. Після цього додають 30-40 г господарського мила, доводять об’єм до 10 літрів, проціджують та обробляють культури. Такий засіб діє проти борошнистої роси смородини, аґрусу, огірків. При виявленні на полуниці ознак зараження сірою гниллю кущі необхідно посипати попелом з розрахунку 10-15 г на одну рослину. Два-три таких запилення, і сіра гнилизна пропаде.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні