П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк стрес впливає на стан шкіри?

Як стрес впливає на стан шкіри?

Этот материал также доступен на русском языке
На тлі тривоги і стресу, які всі ми зараз відчуваємо, у багатьох загострюються хронічні захворювання. Лідируючі позиції серед них посідають шкірні патології.

Який зв’язок між станом шкіри та нашими переживаннями, а головне – як стабілізувати самопочуття і позбутися шкірних проблем, пояснив лікар-дерматовенеролог вищої категорії Володимир Агафонов.

 Чому виникають висипання і свербіння?

Психоемоційний фактор – одна з найпоширеніших причин первинного виникнення або загострення хронічних захворювань шкіри. Через стреси і тривале нервове напруження в роботі нашого організму, зокрема, імунної системи, відбувається збій, внаслідок чого на шкірі виникають різного роду висипання, плями, свербіж.

Ризик появи шкірних проблем вищий, якщо у вас також є хронічні патології ендокринної й травної систем, порушення обміну речовин, підвищена чутливість організму до алергенів (ними можуть бути харчові продукти, медикаменти, хімічні речовини, пилок рослин, шерсть тварин, косметика), а також спадкова схильність до захворювань шкіри.

Непрямими винуватцями вважаються і перевтома, нестача сну, надмірні розумові та фізичні навантаження, механічне травмування шкіри, інфекції та різного роду інтоксикації організму, у тому числі куріння і зловживання алкоголем. Найчастіше розвиток шкірних захворювань провокує сукупність кількох причин.

 Які захворювання шкіри загострюються «від нервів»?

Псоріаз

Найчастіше хворі зараз скаржаться на загострення псоріазу, який фахівці багато в чому вважають за психосоматичне захворювання. Нерідко псоріаз дебютує саме на тлі гострої стресової ситуації. Надалі психоемоційні потрясіння погіршують перебіг хвороби і призводять до загострень. Основні симптоми псоріазу: поява специфічних бляшок (червоні опуклі плями, вкриті лусочками), свербіж і лущення шкіри. Бляшки найчастіше розташовуються на шкірі волосистої частини голови, ліктьових суглобів, колін, у місцях шкірних складок.

Екзема

Ще одна поширена хвороба, що загострюється «від нервів» – екзема, що об’єднує цілу групу шкірних патологій. Найбільш характерні симптоми екземи – це почервоніння шкіри в зоні ураження і виникнення папул (опуклих рожево-червоних вузликів), які потім наповнюються серозною рідиною і гноєм, лопаються, покриваються сухими кірочками, що лущаться. Цей процес супроводжується свербінням і печінням шкіри, що провокує розчісування і нові пошкодження епідермісу.

Типові місця висипань при екземі – обличчя, шия, кисті рук, бічні поверхні тулуба, гомілки та стопи.

Нейродерміт

Від стресу може виникнути або загостритися і нейродерміт – хронічне захворювання шкіри, що одночасно має неврогенний і алергічний характер. Патологія проявляється болючими висипаннями на шкірі (у вигляді бляшок, вузликів, лусочок), сильним свербінням і без адекватного лікування ускладнюється різними шкірними утвореннями та інфекціями. Крім того, нейродерміт загрожує частими періодами загострення, а у важких випадках здатний уразити шкіру всього тіла.

Крім зовнішніх симптомів, будь-яке шкірне захворювання, як правило, супроводжується дратівливістю, слабкістю, швидкою стомлюваністю, розладами сну.

Як допомогти собі?

Повністю вилікувати ряд хронічних захворювань шкіри (псоріаз, екзему) сьогодні неможливо, проте комплексними заходами можна досягти стійкої та тривалої ремісії. Медикаментозну терапію (гормональні та негормональні мазі, креми, вживання протиалергічних та седативних препаратів, сорбентів, вітамінів) та фізіотерапевтичні процедури у кожному індивідуальному випадку призначає лише лікар. Але самостійно для покращення самопочуття можна зробити таке:

  •  освойте техніки розслаблення та релаксації (дихальні вправи, медитація);
  •  нормалізуйте режим дня, будьте фізично активними, по можливості щодня проводьте на свіжому повітрі не менше години;
  •  відмовтеся від шкідливих звичок: після повної відмови від спиртного у хворих на псоріаз іноді настає ремісія навіть без застосування медикаментів.

Нагадаємо, ми розповідали вам, що лікарі виявили несподівану причину серцевих захворювань.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні