Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли прийдуть виплати ветеранам війни, що присвячені Дню перемоги над нацизмом у...

Коли прийдуть виплати ветеранам війни, що присвячені Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні?

Этот материал также доступен на русском языке
Ветерани війни не отримали традиційної разової матеріальної допомоги до 5 травня, що присвячена Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Що це означає і чи слід сподіватися на виплати цього року?

 «Заморожені» законопроекти…

Зазвичай дані про суму виплат ветеранам війни повідомляли заздалегідь – щороку наприкінці лютого – на початку березня. Цього року про виплати навіть не згадують. Це спонукало нас до пошуку будь-якої інформації. І ось що вдалося «розкопати».

Протягом багатьох років суми разової допомоги ветеранам війни прописувалися постановами Кабінету Міністрів. Це стало приводом для судових розглядів, оскільки в профільному законі було прописано суми, що залежали від прожиткового мінімуму. Потім виплати стали робити, як то кажуть, в ручному режимі.

Щоб зняти напруження в суспільстві, минулого року до парламенту було подано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня» №5832 від 29 липня 2021 року. У документі знову прописали прив’язку до прожиткового мінімуму, що мало незначно збільшити виплати порівняно з тими, що пропонувалися Кабміном.

Законопроект ще не ухвалено: станом на 21 лютого 2022 року Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів лише надав висновок про його розгляд. Ну а після 24 лютого, ясна річ, стало не до цього.

Тим не менш, у Держбюджеті-2022 кошти на виплату разової допомоги до 5 травня прописано, хоч у тій самій сумі, що й минулого року.

 …і нові дати

Якщо кошти до Держбюджету закладено, то цілком логічно виникає запитання: коли їх виплатять?

У Верховній Раді перебуває ще один законопроект №7295 від 18 квітня 2022 року. Документом пропонується внести зміни до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», встановивши іншу дату виплат ветеранам. Зокрема, виплату грошової винагороди ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань пропонують приурочити до Дня захисників та захисниць України (14 жовтня). А Кабінету Міністрів знову надається право самостійно встановлювати розміри виплат.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України представило низку зауважень до законопроекту, тобто його треба доопрацювати. Дату виплати разової грошової допомоги ветеранам за результатами обговорення рекомендували перенести на День Незалежності України (24 серпня).

Можливо, нову дату виплат встановлять уже наступного року. Цього року, за попередньою інформацією Мінсоцполітики, разову грошову допомогу ветеранам планують виплатити у червні. Можемо припустити, що зараз вирішується питання про те, який документ регулюватиме це питання і які суми будуть призначені різним категоріям одержувачів (особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій, учасникам війни, жертвам нацистських переслідувань та іншим особам).

ВІД РЕДАКЦІЇ. Ми стежимо за ситуацією з виплатами ветеранам і обов’язково повідомимо читачів, щойно з’явиться конкретніша інформація.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні