Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКоли читати 90-й псалом?

Коли читати 90-й псалом?

Этот материал также доступен на русском языке
90-й псалом містить у собі величезну надію на Бога як на Захисника і розуміння того, що Бог не карає людей за провини, а допомагає їм.

Коли читати 90-й псалом?

Девʼяностий псалом важливий у нашому духовному житті й любимий багатьма православними християнами. Псалом читається, коли люди потребують особливого захисту: коли їм буває страшно, коли вони опинилися у скрутній ситуації і не знають, як впоратися з нею без допомоги згори.

90-й псалом містить у собі величезну надію на Бога як на Захисника і розуміння того, що Бог не карає людей за провини, а допомагає їм. Деякі вчать напамʼять текст псалма, хтось носить із собою поясок із 90-м псалмом, хтось виписує текст у блокнот.

Важливо розуміти, що без твердої віри, без розуміння того, що говориться в псалмі царя Давида, все це не має жодного значення.

Про що говориться у псалмі?

«Хто живе під охороною Всевишнього, той під покровом Бога Небесного оселиться», – це означає, що той, хто живе, сподіваючись на Бога, живе під покровом Небесного, під захистом Господа. Бог покриває віруючого Своїм Покровом. Бог утримує людину під Небесним дахом. Як у рідному домі, віруючий почувається в цьому світі, якщо він молиться і звертається до Бога, як до Отця та Захисника.

«Каже він до Господа: «Ти пристановище і захист мій, Бог мій, і я уповаю на Тебе». Він спасе тебе від сіті ловця і від пошесті згубної. Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню Його крил ти надійно спочиватимеш», – яка б небезпека не підстерігала людину, Богу під силу захистити нас від будь-якої. Бог покриває нас своїми руками, підтримує нас, як батьки підтримують під руки свого малюка. Ми під крилом у Господа, так птах покриває крилами своїх пташенят, щоб захистити їх від небезпеки.

«Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошесті, що ходить у темряві, ані напасти дух зла опівдні. Впаде біля тебе тисяча, і десять тисяч праворуч тебе, але до тебе не наблизиться. Тільки очима своїми будеш дивитися і помсту над беззаконниками бачити. Бо ти казав: «Господь – надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі» , – Бог звертається зі Своєю милістю до кожного з нас, якщо ми звертаємося до Нього зі щирою вірою, намагаємося жити за заповідями Божими. У житті людини багато скорбот і випробувань, але тим, хто проходить їх із щирою надією на Бога, легше перенести їх.

«Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх путях твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулась об камінь. На гаспида, і василиска ти наступатимеш і потопчеш лева і змія. Бо каже Господь: «За те, що він поклав надію на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає імʼя Моє. Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скорботі, визволю його і прославлю його; довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє», – впевненість у допомозі Божій, в тому, що Він обовʼязково нас почує і прийде, допоможе нам впоратися з труднощами і часом являє справжні чудеса. Адже все, що не підвладно людині, підвладно Богові. Саме для цього, щоб відчути підтримку Господа, зазвичай читається 90-й псалом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні