Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКоли Єврейські кучки цього року та які холоди вони принесуть до України

Коли Єврейські кучки цього року та які холоди вони принесуть до України

Этот материал также доступен на русском языке
Коли євреї відзначають Великдень, чому похолодання перед нею називається Єврейські кучки і чому так холодно у цей період

Православні християни та юдеї ніколи не святкують Великдень в один день: євреї Песах завжди відзначають на початку весни у повний місяць, а православний Великдень завжди відстає від нього – іноді навіть більш ніж на місяць (на відміну від католицького Великодня, який з єврейським може і співпадати) .

У цьому період перед Песахом з регулярною сталістю відрізняється особливим зниженням температури надворі. Період такого похолодання народ давно прозвали Єврейські купки.

Коли Єврейські кучки цього року

Песах у 2022 році справляти починають після заходу сонця 14 квітня (це четвер) – і триватиме урочистість до 23 квітня (субота).

Отже, Єврейські кучки у 2022 році очікуються в районі 18 квітня. Завершиться “єврейський холод” приблизно 22-23 квітня.

А вже 24 квітня світ тріумфує на честь Воскресіння Господнього – це і є православний Великдень 2022 (до речі, католицький Великдень у 2022 році випав на тиждень раніше – 17 число). Зазвичай у цей час погода встановлюється тепла та яскраво сяє сонечко.

Єврейські кучки – чому так називається

З національною приналежністю назви все більш-менш ясно: період пов’язаний з датою єврейського Великодня. А ось слово “кучки” має мінімум два трактування:

  • як змінене слово “купини” – через стрибок температури в цей час;
  • як вказівку на купові хмари, які найчастіше приносять дощі у цей період.

Чому на вулиці холодно на єврейський Великдень

Синоптики пов’язують це явище з приходом холодних мас після повного місяця (а саме по повного місяця після весняного рівнодення обчислюється дата Песаха).

Саме в період, коли Місяць набирає повної своєї фази, атмосферний тиск піднімається. Це і провокує у середніх широтах появу холодних вітрів та дощів із зливами.

Погода у квітні 2022

Синоптики вже підтвердили, що з 17 по 24 квітня Україна добряче промерзне: очікується похолодання до +9 градусів вдень та до +3 градусів уночі. На сході країни можливі навіть морози до – від 2 градусів. Висока ймовірність злив та гроз. Потепління прийде після святкування Великодня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні