П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк зупинити кровотечу до приїзду «швидкої допомоги»?

Як зупинити кровотечу до приїзду «швидкої допомоги»?

Этот материал также доступен на русском языке
Наразі, коли жителі України опинилися під загрозою обстрілів, а медична допомога може не встигнути вчасно, кожна людина мусить знати, як зупинити кровотечу при травмі або пораненні.

Від правильних дій може залежати життя людини.

1.Травмовану людину потрібно покласти так, щоб рана знаходилася вище за рівень серця:

– під час поранення руки – підніміть руку;
– при пораненні ноги – покладіть людину на спину і підніміть пошкоджену ногу;
– при пораненні тулуба покладіть людину так, щоб постраждалий бік був зверху.

2. Рану потрібно затиснути – тиск має бути досить сильним, щоб кровотеча припинилася або зменшилася. Затиснути рану можна пальцями – чистими або в рукавичках. Можна також використати тканину, що зробить тиск на рану рівномірнішим.

3. Якщо рана глибока, її порожнину потрібно туго заповнити тканиною або бинтами і притиснути їх рукою. Після цього накласти пов’язку із широкого бинта або звичайної тканини. Це робиться так: спочатку на рану накладаються складені у кілька шарів бинт або тканина і притискаються рукою, потім туго бинтують рану, замінюючи тиск рукою тканиною. Пов’язку накладають круговими рухами, щільно притискаючи до рани.

Навіть якщо після накладання пов’язки кровотеча продовжується, пов’язку знімати не можна. Краще додатково обмотайте рану ще кількома шарами тканини, збільшуючи силу тиску.

4. Якщо кровотеча не сповільнюється і не зупиняється або рана дуже велика (наприклад, травматична ампутація кінцівки), тоді необхідно вжити крайніх заходів – накласти джгут. Він являє собою вузьку і довгу смугу тканини, гуми, мотузки. Джгутом перетягують кінцівку вище за місце кровотечі, що забезпечує притискання судин до кісток.

Потрібно пам’ятати, що накладання джгута має бути короткочасним, інакше це може призвести до незворотного пошкодження тканин та нервових стовбурів.

Пам’ятайте: з будь-якою кровотечею повинні боротися тільки лікарі, а правила невідкладної допомоги, наведені тут, використовуються для того, щоб дочекатися їхнього приїзду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні