П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справа6 питань та відповідей про пенсію: стаж, зарплата та формула розрахунку

6 питань та відповідей про пенсію: стаж, зарплата та формула розрахунку

Этот материал также доступен на русском языке
До нашої редакції звернувся Юрій Карюк із міста Миколаєва і попросив прокоментувати цілу низку питань. Вони різнопланові і, напевно, будуть цікаві багатьом пенсіонерам та потенційним претендентам на пенсію.

Це, наприклад, стосується і розрахунку пенсійних виплат, і можливості вийти на заслужений відпочинок достроково, і зарахування до стажу періоду навчання.

Запитання: Чи можна чоловікам за нинішнього законодавства оформити пенсію у 55 років за наявності 12,5 року шкідливого стажу за Списком №2?

Відповідь: Можна. Ця норма, як і раніше, діє. Вона передбачена пунктом «б» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та продубльована у статті 114 чинного Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Для виходу на пенсію у 55 років чоловікам зараз потрібно мати не менше 30 років загального стажу, з яких не менше 12 років і 6 місяців пільгового – за Списком №2.

Запитання: Чи можна оформити дострокову пенсію, якщо є неповний стаж на шкідливих роботах?

Відповідь: Це можливо. За наявності не менш як половини необхідного пільгового стажу (не менше 6 років і 3 місяців) пенсійний вік (60 років) знижується на один рік за кожні два з половиною роки такої роботи.

Запитання: За які роки робочого стажу можна брати латку для розрахунку пенсії?

Відповідь: Для обчислення пенсії враховується заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців поспіль до зазначеної дати. Цей період також враховується, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців. Ця норма передбачена статтею 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Запитання: За якою формулою розраховується пенсія?

Відповідь: Приклад розрахунку пенсії ми неодноразово наводили на сторінках нашої газети. Якщо описати це коротко, то основний розмір пенсії розраховується так: середня зарплата по країні за три роки, що передують року призначення пенсії, множиться на індивідуальний коефіцієнт зарплати і на коефіцієнт стажу.

І якщо коефіцієнт стажу прорахувати легко (скільки стажу, такий приблизно і відсоток пенсії від зарплати), то визначення індивідуального коефіцієнта зарплати – це скрупульозна процедура. Зазвичай вона проводиться в автоматичному режимі за допомогою спеціальної комп’ютерної програми (потрібно вирахувати індивідуальний коефіцієнт зарплати за місяць за всі роки, що беруть участь у розрахунку, і вивести середнє значення).

Запитання: Яка середня зарплата за останні 20 років?

Відповідь: Ймовірно, це питання пов’язане з попереднім. Щоб прорахувати коефіцієнт зарплати за місяць, потрібно зарплату людини за конкретний місяць поділити на середню зарплату по країні в цьому місяці.

У цьому разі нам потрібно опублікувати дані про середню зарплату по країні як мінімум за 240 місяців. Боїмося, що в цій публікації ці дані не помістяться. Але можемо підказати, що дані про середню зарплату за 1958-2002 роки опубліковано у постанові Кабінету Міністрів України №1783 від 20 листопада 2003 року. Також їх регулярно оприлюднюють на сайті Пенсійного фонду України. Публікуються ці відомості іноді у нашій газеті. Наприклад, дані про середню зарплату по Україні за весь 2021 рік було опубліковано у №9 від 22 березня 2022 року.

Запитання: Чи зараховується до стажу роботи навчання в інституті або служба в армії?

Відповідь: Так, зараховується. Але є нюанси. Наприклад, навчання в училищі, технікумі, інституті зараховується до стажу, тільки якщо це навчання було до 2004 року. Тим, хто навчається або навчався після 2004 року, зазначений період за чинним законодавством до стажу не увійде.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні