П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіГрошові перекази та вивіз готівки за кордон: про що зараз треба знати?

Грошові перекази та вивіз готівки за кордон: про що зараз треба знати?

Этот материал также доступен на русском языке
З початку військових дій на території України відбулися зміни у роботі різних сфер життєдіяльності. Нововведення торкнулися і банківської системи. Про що мають знати клієнти банків?

Якщо вивозите велику суму

24 лютого Національний банк України (НБУ) обмежив вивезення валюти для біженців до 10 тисяч євро без пояснення, звідки ці гроші взялися.

7 березня НБУ «пошкодував» українських біженців і на час воєнного стану скасував цю норму, тобто дозволив вивозити будь-які суми без пояснень.

13 березня обмеження знову запровадили, щоб уникнути відтоку коштів із нашої країни.

Таким чином, тим, хто виїжджає за межі нашої країни, знову заборонено вивозити за кордон готівкові валютні цінності, обсяг яких перевищує еквівалент у 10 тисяч євро, без пояснення походження таких сум. Як підтвердження приймаються:

  • довідка про зняття готівки з власних (особистих) рахунків;
  • валютно-обмінна квитанція;
  • довідка про придбання банківських металів

Купити валюту в Україні не можна

Крім сказаного НБУ нагадує правила для тих, хто планує виїхати за кордон під час військових дій.

  • Зняти валюту з валютного рахунку в Україні можна до 30 тисяч гривень на день. Наприклад, у вас є доларовий рахунок. З нього можна зняти трохи більше тисячі доларів на день, якщо рахунок у євро – то можна зняти близько 900 євро на день.
  • Купівля валюти в банках України, як і раніше, заборонена (заборона діє з 24 лютого 2022 року). Як виняток можлива купівля валюти у відділеннях банків на територіях, що знаходяться під загрозою окупації державою агресором (за наявності валюти).
  • Не потрібно вивозити з України готівкову гривню – ви або взагалі не зможете обміняти її за кордоном, або обміняти за дуже невигідним курсом. Готівкову гривню краще заздалегідь зарахувати в Україні на свій картковий рахунок.

За кордоном у банкоматах можна знімати готівкову валюту як із валютних, так і з гривневих платіжних карток.

Національний банк України наголошує, що чинні нині обмеження є необхідним кроком для підтримки економіки та фінансової системи в умовах збройної агресії РФ. Це дозволить забезпечити стабільну та безперебійну роботу фінансової системи країни.

До відома!

Сьогодні заборонено більшість переказів з України за кордон. Винятки становлять витрати за кордоном, пов’язані зі смертю громадян, лікуванням у медичних закладах та транспортуванням хворих.

Водночас, українці можуть отримувати переклади з-за кордону, крім перекладів, пов’язаних з Російською Федерацією та Республікою Білорусь.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні