П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачПорожні полиці: що із продуктовими запасами?

Порожні полиці: що із продуктовими запасами?

Этот материал также доступен на русском языке
Перебої з продуктами на сьогоднішній день – одна з нагальних проблем. У пошуках цукру, борошна чи яєць часом доводиться обходити не один магазин на районі.

А ті, хто не може цілеспрямовано шукати потрібні продукти, змушені щодня ходити до магазину, сподіваючись на новий завезення. Що буде з харчами далі?

На думку члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна , запасів їжі українцям має вистачити на кілька місяців. Однак можуть виникнути труднощі з логістикою у місцях, де ведуться активні бойові дії.

Логістика — ціла наука, але, якщо говорити по-простому, суть зводиться до наступного. Спочатку товар надходить на центральні склади, потім на невеликі, так звані «кущові», склади, а після цього – в магазини.

У магазинах, як правило, немає великих площ, щоб зберігати продукцію та викладати її за необхідності. Все, що привезли та розвантажили, одразу йде до торгової зали. Але підвезення продуктів до супермаркетів, по можливості, здійснюють двічі на день.

Більше проблем із доставкою продуктів до районів, де ведуться бойові дії. Також можливі труднощі очікуються на заході України.

“Ми повинні розуміти, що на заході України населення зараз збільшилося вдвічі-втричі. А там склади та логістичні мережі не розраховані на таку кількість людей”, – пояснює експерт.

Чиновники також запевняють, що їжі вистачить усім. Фахівці вже навчилися складати маршрути так, що продукти стали можливими доставляти і в зону бойових дій. Соціально незахищеним категоріям там видають продуктові набори. За словами міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка, це базовий пакет в обсязі 10 кг – крупи, олія, цукор, печиво, м’ясні та рибні консерви.

Продукти ми отримуємо і як гуманітарну допомогу з прикордонних держав.

Ціни візьмуть на контроль

Деякі недобросовісні підприємці стали наживатися на людях у цей лихоліття: ставлять неадекватні ціни на свій товар. Це стосується навіть круп (гречка, наприклад) та макаронних виробів, які виросли в ціні вдвічі, а то й утричі.

У зв’язку з цим Кабінет Міністрів ухвалив рішення, яке дозволяє обласним військовим адміністраціям спільно з Національною поліцією та Держлікслужбою контролювати ціни на соціально значущі продукти харчування, ліки та паливо .

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні