Статті

Смородина золотиста: переваги та користь

«Ви дуже багато розповідаєте про вирощування чорної смородини, але у мене на ділянці росте різновид цієї рослини, назву якої я не знаю. Зацвітає вона рано жовтими суцвіттями. Висотою кущ досягає 1,2-1,3 м, плоди круглі або витягнуті немов бурульки, на вигляд нагадують смородину. Хотілося б дізнатися, чи їх можна їсти і чим вони корисні.

Марія Дмитрівна Козак, м. Гола Пристань Херсонської обл.

За компетентною відповіддю ми звернулися до В’ячеслава Францишка , наукового співробітника лабораторії селекції та технології вирощування ягідних культур Інституту садівництва НААН.

– На Вашій ділянці росте смородина золотиста . Ще один вид із сім’ї агрусових. Цінна плодова культура, а головне посухостійка. Багато сортів смородини чорної української селекції мають “кров” золотистої. Тому наші сорти менш вибагливі до вологи, ніж, наприклад, російські У країнах Європи цей вид набуває великої популярності. А їх сорти вражають великоплідністю та врожайністю.

Смородина золотиста являє собою чагарник висотою до 2 м. Листя у смородини золотистої округло-брунькоподібні, невеликі: в діаметрі до 6 см, три-і п’ятилопатеві, восени вони прикрашають сад пурпурно-червоним або золотаво-жовтим забарвленням.

Цвіте смородина золотиста жовтими квітками, які розливають по всій ділянці свій запашний аромат .

Плоди можуть бути кулястими або овальними, помаранчевими, чорними або пурпурно-коричневими, все залежить від сорту або виду. У культурних рослин вони досить великі та можуть важити до 7 г.

Ягоди у смородини золотистої їстівні та дуже корисні.

У них містяться вітамін С, Е, каротин, йод, пектинові, барвники та дубильні речовини, лимонна, яблучна та бурштинова кислоти.

Звичайно, чорна смородина у нас популярніша, але ось, наприклад, у Чехії та Словаччині, перевагу більше віддають саме смородині золотистій.

З ягід можна готувати соки, компоти, варення, джеми та навіть вино. Компот із смородини золотистої чудово втамовує спрагу в літню спеку.. Ягоди відмінно підходять для заморожування, під час зберігання вони не втрачають своєї поживної цінності.

Що стосується вирощування смородини золотистої, то жодних складнощів немає. Вона морозостійка, витримує зниження температури до -35 градусів. Повноцінний урожай дає на третій рік після посадки. Ласувати ягодами можна з кінця червня – на початку липня. Вони солодкі, кисло-солодкі, без характерного смородинового смаку.

Золотиста смородина добре реагує на обрізку, старі та пошкоджені пагони потрібно обов’язково вирізати.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Чому в’януть і жовтіють помідори – ось чим треба полити рослини

Розсада добре прижилася, але з настанням спеки, незважаючи на поливи, кущики починають в'янути, а листя…

21/05/2025 15:18
  • Новини

Кекс «П’ятихвилинка»: готуємо ідеальний десерт за мінімум часу

Порадуйте своїх рідних і гостей неймовірно ніжним десертом, який готується за лічені хвилини без особливих…

21/05/2025 14:35
  • Статті

5 речей, які ти не знала про історію жіночих кедів

За своє століття існування кеди перетворилися із суто функціонального спортивного взуття на культурний феномен, що…

21/05/2025 13:57
  • Новини

Примусове вилучення пенсій: які нові норми заклали в держбюджет

У кого з пенсіонерів можуть примусово вилучити пенсійні виплати і з чим це пов'язано.

21/05/2025 13:22
  • Новини

З 1 червня в банках України вводять нові ліміти: які зміни приготували для українців

Для власників банківських карток багатьох українських банків з літа діятимуть нові правила. Які саме обмеження…

21/05/2025 12:10
  • Новини

Стартував новий етап грошової допомоги від Норвезької ради: як отримати до 54 тисяч гривень

Частина українців можуть отримати грошову допомогу від міжнародного фонду в межах нового етапу програми фінансової…

21/05/2025 11:25