П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКоли чекати на підвищення пенсії по інвалідності?

Коли чекати на підвищення пенсії по інвалідності?

Этот материал также доступен на русском языке
На питання щодо підвищення пенсії по інвалідності відповідає Сергій Коробкін, незалежний консультант.

«Я – інвалід 2 групи. Раніше отримував мінімальну пенсію. Потім за постановою уряду стали доплачувати, і таким чином пенсія стала на 500-600 гривень більшою за мінімальну. Минуло вже кілька років, за цей час мінімалка зросла з 1400 гривень до 1934 гривень, а мені додавали лише двічі по 100 гривень. Вже понад рік отримую 2200 гривень. Коли чекати на підвищення пенсії?

Сергій Кравченко, м. Херсон»

Ми не знаємо точних даних про вид пенсії, який ви отримуєте, кількість стажу та розмір зарплати. Вік у листі також не вказаний. Усе це має значення.

Очевидно, що основний розмір вашої пенсії маленький – нижчий за прожитковий мінімум, тобто нижчий за 1934 гривень. У таких випадках на підставі деяких ухвал Кабінету Міністрів до пенсії можуть встановлюватися доплати у вигляді державної адресної допомоги.

Так, згідно з Постановою Кабінету Міністрів «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» №127 від 22 лютого 2021 року, у жінок зі стажем від 30 років та у чоловіків зі стажем від 35 років загальний розмір пенсії не може бути нижчим за 2200 гривень. Ця норма діє з 1 березня 2021 року.

Ймовірно, це ваш випадок – розмір пенсії автоматично дотягується до зазначеної суми. І ця сума справді вже майже рік не переглядалася.

Важливо розуміти, що є планові щорічні підвищення, прописані у чинних законах (наприклад, зростання мінімальної пенсії у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму), а є підвищення, які інколи здійснюють на підставі тих чи інших постанов Кабінету Міністрів.

Більш конкретну відповідь на ваше запитання можна дати лише за наявності всіх необхідних даних, а їх, на жаль, немає.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нагадаємо, ми розповідали про пенсію з інвалідності та нюанси — пояснює Пенсійний фонд.

Нове на сайті