П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачОгляд листів: про пенсію, доплати, ідеї для газети

Огляд листів: про пенсію, доплати, ідеї для газети

Этот материал также доступен на русском языке
Пролетів перший місяць року, скінчилися свята, і наше життя повернулося у звичне русло. Повернулися й проблеми, про які вдалося на якийсь час забути. А на нашу редакційну пошту вже в новому році надійшло понад сто листів.

Про наші подарунки та розіграш призів

Нещодавно ми підбили підсумки розіграшу «100 подарунків для читачів газети «На пенсії», в якому могли взяти участь усі передплатники газети на 2022 рік. Але деякі, не сподіваючись на удачу, просили нас вислати їм той чи інший приз поза розіграшом. Іван Карлов із Луцька теж висловив бажання отримати подарунок, бо є передплатником нашої газети. Читач пише:

«Хочу взяти участь в акції «100 подарунків», а якщо це можливо, хочу отримати від вас подарунок як інвалід – машинку для стрижки волосся».

Шановний Іване Федоровичу, спочатку ми хочемо подякувати вам за теплі слова, які ви сказали на адресу нашої газети. Що ж до конкурсу та подарунків, то ми із задоволенням виконали б ваше прохання, але це було б нечесно по відношенню до інших наших передплатників.

Ми неодноразово пояснювали, що будь-який розіграш призів від редакції проводиться методом жеребкування, і вплинути на його результат ми не можемо. Якщо у вас є доступ до інтернету, на сайті napensii.ua ви можете переглянути, як проходив розіграш призів «100 подарунків для читачів газети «На пенсії».

Про пенсію, якої не вистачає

Пенсіонерам зараз доводиться особливо тяжко. У більшості пенсії невеликі, а ціни на продукти, ліки та тарифи на комуналку зростають із величезною швидкістю. При цьому підвищення пенсій на сотню-другу (а то й на пару гривень) проблему ніяк не вирішує. Наша читачка Галина Варшавська з Харкова пише:

«Мені 82 роки. За пенсії 3200 гривень тільки за опалення треба віддати 1500 гривень на місяць, а іноді й більше. Тарифи зростають, пенсії залишаються незмінними. Куди звертатись, щоб підвищили пенсію настільки, щоб на неї можна було жити?»

Шановна Галино Миколаївно, розрахунок пенсії проводиться чітко за формулою, поданою у Законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Визначальними даними при розрахунку є стаж роботи та розмір зарплати, яку ви отримували за свою працю. На жаль, найчастіше пенсії виходять невеликими. І це є проблема нашого пенсійного законодавства. Ми не знаємо всіх тонкощів вашої пенсійної справи, тому не можемо дати більш конкретної відповіді.

Що ж до підвищення пенсії, то тут можна лише рекомендувати перевірити її розрахунок (якщо ви не впевнені у його правильності). А з цим краще звернутися до працівників територіального відділення Пенсійного фонду, де є матеріали вашої справи. Іншого способу змінити щось запропонувати не можемо. Потрібно лише змінювати пенсійне законодавство.

Про компенсацію з догляду за інвалідом

Серед наших читачів є люди з інвалідністю, які звертаються до нас за допомогою та порадою. Читачка А.П. Саф’янова з міста Рубіжне Луганської області пише:

«Я – інвалід 2-ї групи. У березні мені виповниться 81 рік. За станом здоров’я мені потрібна стороння допомога. Живу я одна, на всьому заощаджую, в хаті холодно. За мною доглядає дочка – вона приходить, але не ночує, бо мерзне. А в соцзахисті сказали, що якщо дочка не житиме зі мною, то допомогу з догляду не призначать. Чи правомірно це?

Відповідь на ваше запитання можна знайти у Постанові Кабінету Міністрів «Деякі питання призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» № 859 від 23 вересня 2020 року (у редакції від 21.10.2021 р.).

Компенсація з догляду надається лише особам, які є членами сім’ї підопічного. Мало того, вони повинні проживати на одній квартирі і бути пов’язані спільним побутом. Цей факт соцпрацівники мають задокументувати та можуть періодично перевіряти. Отже, все цілком законно.

Про захоплення та нову рубрику

Ми вдячні нашим читачам, які надсилають на адресу редакції свої пропозиції, як зробити газету ще цікавішою. Так, Світлана Кугітко із Донецької області пропонує відкрити нову рубрику з рукоділля. Вона пише:

«Хотілося, щоб у вас з’явилася маленька колонка з рукоділля – в’язання, вишивки – або щось з інших виробів, якщо є така можливість».

Дякуємо за цікаву пропозицію, шановна Світлано Іванівно, ми обов’язково її врахуємо під час підготовки наступних номерів газети. Також хочемо звернутися до інших читачів: надсилайте нам свої ідеї. Ми робимо газету для вас, тому нам важливим є все, чим ви живете і все, що для вас цікаво.

Нагадаємо про один із попередніх оглядів листів: довідки, субсидії та подарунки для читачів.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні