No menu items!
Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіДефіцит викладачів в Україні

Дефіцит викладачів в Україні

Вчитель. Зустрічаючи це слово, мимоволі наповнюєшся світлими спогадами.

В кожного з нас був вчитель. Людина, котра відкривала завісу всеосяжного світу. Людина, яка в наших юних очах здавалась безмірним джерелом знань. Наш наставник і провідник в майбутнє. Переоцінити значення педагогів для суспільства неможливо.  Однак нині українські викладачі переживають найбільшу кризу.

Підґрунтям тому постають наступні причини:

  • низький рівень оплати праці; (Мінімальна заробітна плата вчителя на січень 2022 року становить 6500 грн.)
  • понаднормове навантаження;

Попри офіційний графік робочого дня, на практиці перевірка домашніх завдань, тестувань та результатів екзаменів учнів забирає значно більше часу. Як правило, понаднормова праця не оплачується державою.
– професійне вигорання.

Викладачі працюють з десятками учнів різного віку, кожен з яких є окремим індивідом та потребує уваги. Необхідно щодня знаходити підхід та роз’яснювати навчальний матеріал. До того ж далеко не всі з них відповідають взаємністю, що тільки збільшує зусилля учителя.

Оперуючи фактами

Згідно з останніми даними Державної служби статистики в Україні, кожного сьомого викладача, котрий йде на пенсію, ніким замінити. Враховуючи цю тенденцію, третина навчальних закладів в Україні протягом наступного десятиліття можуть постати на межі зникнення. В першу чергу це стосується закладів початкової та середньої освіти в містечках та селах. Вже сьогодні там гостро відчувається дефіцит вчителів. Зустрічаються випадки, коли вчителі викладають декілька предметів, маючи фахові знання тільки в одному з них. Або ж працюють одночасно в декількох школах. Непоодинокі випадки повної відсутності в освітніх закладах вчителів з фізики, математики, хімії чи географії. Найбільша нестача кадрів зафіксована у Рівненській, Чернігівській та Херсонській областях.
В перспективі дефіцит викладачів в Україні матиме наслідком не тільки погіршення рівня освіченості населення. Викладачі масово надаватимуть перевагу роботі в країнах з вищою оплатою праці. Навчальні заклади закриватимуться. Щобільше, освіта – визнаний інструмент проти злочинності. Існує пряма взаємозалежність між рівнем криміногенності в країні, та кількістю грамотних людей. Освіта формує внутрішні цінності та орієнтири майбутніх поколінь. В ту ж мить кваліфіковані спеціалісти є рушійною силою економіки країни. Тож якісна освіта – показник гідної заробітної плати та стабільності країни. Суспільство потребує викладачів.

Майбутні покоління

З 2010 року кількість державних замовлень на педагогів зменшилась втричі. В супроводі цього, вищі навчальні заклади щороку скорочують кількість державних місць для майбутніх вчителів. Таким чином абітурієнти з малозабезпечених сімей, котрих в Україні понад 13 мільйонів, матимуть менше шансів навчатись безоплатно.
Проте за даними опитувань, саме через низьку оплату праці та відсутність привілеїв для учителів, молодь менш охоче прагне присвячувати життя просвітницькій діяльності. Оптимальною вони вважають винагороду у розмірі  8 – 15 тисяч гривень на місяць. Такої зарплати буде достатньо для оплати житла, харчування, заохочення особистих потреб. За таких умов кількість молодих викладачів неодмінно збільшиться, що покращить суспільний лад.

А втім, в наш час студенти та викладачі все-таки мають змогу покращувати свій фінансовий стан. Для цього існує декілька напрямів, зокрема виділяють:

  • ведення персонального блогу;
  • робота за сумісництвом в онлайн-школах;
  • проведення тренінгів, конференцій чи вебінарів;
  • створення онлайн-курсу;
  • фріланс;
  • репетиторство онлайн;

Кожен з напрямів має свої переваги та недоліки, потребує часу. Та в будь-якому разі це  можливість для додаткового заробітку в період навчання, або ж роботи.

Перспектива

Попри невтішність подій, державний сектор спрямовує зусилля на підтримку освіти.
Так, у Верховній Раді зареєстровано проект закону “Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо забезпечення гідних умов оплати праці педагогічних працівників”. Зміни стосуються розміру найнижчого посадового окладу викладача. Він становитиме не менше 3 мінімальних заробітних плат, це 19500 грн. Також, в державному бюджеті на 2022 рік на освіту виділено 198 мільярдів гривень, що на 9% більше переднього року. Запровадивши реформи, викладачі врешті-решт отримають заслужену гідну винагороду праці. Перспектива відновлення та розвитку галузі все ще існує.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні