Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЧому бензин та дизпальне стрімко дорожчають: прогнози експертів

Чому бензин та дизпальне стрімко дорожчають: прогнози експертів

Этот материал также доступен на русском языке
У січні ціни на заправках підвищувалися двічі. Тепер бензин А-95 коштує близько 33 гривень, а дизпальне продають за 32 гривні. Експерти попереджають, що зростання цін продовжиться і у лютому.

Чому так швидко зросли ціни на пальне?

Це відбувається через світові ціни на нафту, а також через курс долара в Україні. Наприкінці січня нафту на біржі торгували по 90 доларів за барель – такого не було з жовтня 2014 року. Україна закуповує пальне за кордоном, тож світові котирування впливають на ціну.

Якби курс долара в країні залишався незмінним, як упродовж усього минулого року, то коливання котирувань нафти могли пройти непомітно для кінцевого споживача. Але через постійну військову загрозу з боку росіян, на валютному ринку відбуваються панічні продажі, внаслідок чого інвестори йдуть з країни. Долар зростає в ціні й це впливає на закупівельні ціни нафтопродуктів.

Стався такий «подвійний удар» — дорога нафта та дорогий долар.

А як щодо регулювання цін? Хіба уряд не регулює їх?

Граничні ціни уряд публікує тричі на місяцькожне 3, 13 та 23 число . Тобто вони можуть змінюватись, і в січні саме так і сталося.

Починаючи з весни минулого року, Мінекономіки розраховує ціни на пальне в залежності від:

  • вартості нафти та нафтопродуктів на зовнішніх ринках
  • курсу долара
  • попиту та пропозиції на ринку

Єдине, що залишається без змін, це рівень націнки для АЗС. Для бензину вона не може перевищувати 5 гривень за літр, а для дизельного пального – 7 гривень за літр.

Розглянемо на прикладі. 23 січня Мінекономіки опублікувало такі рекомендовані ціни: бензин – 29,25, дизель – 26,84. Це означає, що на заправках максимальна ціна пального буде такою: бензин – 34,25, дизель – 33,84.

Граничні ціни публікують на сайті Мінекономіки в розділі Промислова політика. Якщо ви хочете самостійно розібратися, заливати вам повний бак автівки або трохи почекати – відстежуйте динаміку нафти та долара. Коли графіки повзуть угору, робіть висновки:

Чи варто чекати зниження ціни на бензин та дизель?

Це можливо, але не так швидко. Наразі ціна нафти на світових ринках почала знижуватися до 85 доларів за барель. За словами директора консалтингової компанії «А-95» Сергія Куюна, якщо цей рівень збережеться, можна розраховувати на охолодження й внутрішнього ринку нафтопродуктів. Проте, курс долара може завадити зниженню цін на пальне — якщо він продовжить зростати (а поки що долар так і робить), то для автовласників нічого не зміниться.

Мінекономіки в 90% випадків рекомендує підвищувати ціни на пальне, упевнений директор аналітичного центру «Психея» Геннадій Рябцев. Найімовірніше, коли настане час наступного оновлення граничних цін, вартість бензину та дизелю знову зросте. Потенціал для зростання поки що зберігається.

Читайте також:

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні