П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи не підвищують, а платіжки зростають. Чому доводиться платити більше?

Тарифи не підвищують, а платіжки зростають. Чому доводиться платити більше?

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на обіцянку уряду не підвищувати тарифи на тепло і газ для населення до кінця цього опалювального сезону, суми у платіжках все-таки зростають. Чому це відбувається і що говорять з цього приводу фахівці?

Тарифи на опалення: чому різниця в сумах величезна?

Витрати на опалення залежать від двох показників: тарифу постачальника і кількості гігакалорій, яку використав будинок. У кожного постачальника – свої ціни. І якщо на тарифи ми не можемо впливати, то обсяг споживання тепла повністю залежить від того, чи утеплено наш будинок, чи нараховують платежі за нормами або за показниками приладів обліку тепла.

Так, в утеплених будинках, обладнаних теплолічильниками, за кожен квадратний метр споживачі платять близько 20 гривень. Там, де тепловий лічильник є, але сам будинок не утеплено, суми у платіжках вже вищі – приблизно до 30-35 гривень за квадратний метр. А в будинках, де прилад обліку не встановлено, платити доводиться за підвищеними нормами споживання. Тут за опалення кожного квадратного метра потрібно викласти близько 100 гривень і вище.

Крім того, згідно із законами «Про житлово-комунальні послуги» і «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», постачальники тепла можуть стягувати зі споживачів абонентську плату за опалення. Така норма вже діє, наприклад, у Києві, і тут розмір абонплати за тепло становить 30,95 гривні. А з 1 січня список поповнили інші міста. Наприклад, мешканці Тернополя за грудень отримали платіжки по 27,20 гривні за абонентську плату.

Граничний розмір абонентської плати розраховується за спеціальною формулою і залежить від прожиткового мінімуму, середньої кількості осіб у сім’ї, середньої частки витрат на комуналку від загального доходу сім’ї.

Враховуючи, що прожитковий мінімум в Україні підвищується кілька разів на рік, разом із ним зростатиме і розмір абонентської плати.

Ціни на газ: у кого платіжки далі зростають і що нас чекає?

Ціни на газ для населення з 1 травня 2021 року до 31 квітня 2022 року уряд пообіцяв не підвищувати. За кубометр блакитного палива протягом цього періоду газові компанії просять від 7,79 до 11,90 гривні.

Щоправда, деякі споживачі заявляють, що попри заборону підвищення тарифу на газ для населення деякі постачальники з витратою лімітів пропонують споживачам закуповувати газ за вищими цінами. На це зокрема скаржаться мешканці будинків, обладнаних газовими котельнями. У січні вони отримали платіжки із захмарними сумами за газ.

Водночас у грудні Верховна Рада затвердила законопроект, згідно з яким газ, який ОСББ і будинки з іншими формами управління обрали понад норму, слід оплачувати за звичайним, а не підвищеним тарифом. Залишається сподіватися, що це питання буде врегульовано повсюдно.

А з 1 травня до 30 квітня 2023 року ціна на газ залежатиме від його вартості на світових ринках та обсягу власного видобутку. На думку експертів, ціни на газ наступного опалювального сезону можуть зрости на 13-20 відсотків. А тарифи на опалення подорожчають на третину.

Втім, є й оптимістичніші прогнози. Деякі аналітики вважають, що сьогодні у світі та Україні формуються спекулятивні ціни на блакитне паливо. Світ лихоманить, бо з політичних мотивів скорочуються постачання газу до Європи. До того ж підвищення ціни на газ залежить і від низьких зимових температур. Навесні все стане на свої місця. Тариф на газ, звичайно, зросте – але не більш як на 10-12 відсотків.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні