П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаГрошіНа які гроші житимемо? - Держбюджет -2022

На які гроші житимемо? – Держбюджет -2022

Этот материал также доступен на русском языке
На які гроші житимемо у новому році з новим державним бюджетом?

На які гроші житимемо? Притому, за заявами депутатів, які схвалили головний фінансовий документ країни, значну увагу в ньому приділено соціальним питанням. Чи так це? Що буде в новому році з пенсіями, субсидіями, медициною.

ПЕНСІЇ: підвищать усім, але не відразу

У новому році бюджет Пенсійного фонду становитиме 531 мільярд гривень. Загалом заплановано 12 етапів підвищення пенсій різним категоріям громадян.

Оскільки прожитковий мінімум для непрацездатних зріс з 1 грудня минулого року (з 1854 гривень до 1934 гривень), наступне підвищення заплановано лише на друге півріччя 2022 року:

  • з 1 липня – до 2027 гривень;
  • з 1 грудня – до 2093 гривень.

Разом із зазначеним мінімумом буде перераховано мінімальні пенсії, а також надбавки до них.

Водночас з 1 січня значно збільшилася мінімальна пенсія для осіб з інвалідністю, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Так, щомісячні виплати чорнобильцям з інвалідністю І групи становили 14 600 гривень, ІІ групи – 9500 гривень, ІІІ групи – 7 тисяч гривень.

Також збільшено мінімальну пенсійну виплату для непрацездатних батьків захисників (захисниць), які загинули в зоні проведення АТО/ООС. З 1 січня вона мусить становити не менше 7800 гривень.

На березень заплановано індексацію пенсій, а на квітень – автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів.

З 1 жовтня відбудеться збільшення пенсій для осіб віком від 60 років у зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати. Очікується, що вона зросте з 6500 до 6700 гривень.

Також з жовтня особам віком від 70 до 75 років буде встановлено надбавку до пенсії у розмірі 300 гривень. Загалом, пенсіонерам, яким понад 70 років, при стажі 35 років для чоловіків і 30 років для жінок, обіцяють виплачувати не менше 3 тисяч гривень. За наявності страхового стажу у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років пенсія складатиме 2500 гривень.

СУБСИДІЇ: може не вистачити

На субсидії 2022 року Кабмін заклав 38,4 мільярда гривень. Сума явно недостатня. Адже ще торік у жовтні чиновникам терміново довелося переглядати фінансування державної допомоги на оплату комунальних послуг. У результаті «знайшли» ще 12 мільярдів гривень, а загалом сума, виділена на субсидії у 2021 році, становила 47,2 мільярда гривень. До того ж навесні нам обіцяють зростання тарифів на комуналку.

Хоча є й інший бік – при нестачі коштів завжди можна вигадати нові обмеження для претендентів на субсидію. Але хочеться вірити, що в умовах катастрофічної інфляції хтось все-таки подумає про проблеми людей.

МЕДИЦИНА: на медгарантіях заощадили

На медицину заклали близько 194 мільярдів гривень. Ця сума мусить дозволити збільшити заробітну плату медперсоналу середньої ланки до 14 500 гривень, лікарям – до 22 тисяч гривень.

Хоча фахівці вважають, що для заявлених у бюджеті виплат насправді має бути закладено щонайменше 250 мільярдів гривень. Інакше обіцяний стрибок зарплат якщо й можливий, то лише внаслідок звільнення частини працівників та скорочення кількості лікарень.

Додаткових коштів на надбавки лікарям, які працюють з хворими на коронавірус, бюджетом теж не передбачено. На вакцинацію у 2022 році виділили стільки ж, скільки й у минулому. А ось бюджет Програми медгарантій на цей рік збільшився на 33,8 мільярда гривень і склав 157,3 мільярда гривень. Ці гроші мають покрити пакети лікування, що діють, а також нові. Мусить також розширитися програма «Доступні ліки». Докладно про плани МОЗ та Національної служби здоров’я ми вже розповідали. Чи вистачить грошей на їхню реалізацію – скоро дізнаємося.

Загалом витрати на медицину в Україні не дотягують до 3% ВВП, а за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я вони мають становити 5% ВВП. Отже, є над чим працювати, особливо в умовах пандемії. І питання — на які гроші житимемо, поки що залишається відкритим.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні