Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіСамооборона: як захистити себе та свій будинок

Самооборона: як захистити себе та свій будинок

Этот материал также доступен на русском языке
Ця тема досить актуальна для людей похилого віку, особливо для самотніх. Який засіб для захисту можна купити без спеціальної реєстрації та не заборонений законом.

Відповідно до ст. 36 Кримінального кодексу України (КК), необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту прав та інтересів, що охороняються законом, або іншої особи, а також громадських інтересів та інтересів держави від небезпечного зазіхання шляхом заподіяння посягаючому, шкоди, необхідної і достатньої для негайного запобігання або припинення зазіхання, якщо не було допущено перевищення меж необхідної оборони.

Громадяни з метою самозахисту можуть купувати, носити, зберігати та використовувати спеціальні засоби, порядок придбання та застосування яких регулюється постановою Верховної Ради «Про право власності на окремі види майна» від 17.06.1992 р. № 2471-ХІІ, ухвалою Кабміну «Про порядок продажу , придбання, реєстрації, обліку та застосування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозогінної та дратівливої дії» від 07.09.1993 р. № 706 та іншими.

Засоби захисту без дозволу та з дозволом

Без отримання спеціального дозволу можна купити:

  • пневматичну зброю калібром менше 4,5 міліметра та швидкістю польоту кулі до 100 метрів за секунду;
  • газові балончики.

З отриманням спеціального дозволу:

  • газовий пістолет, револьвер та патрони до них, заряджені речовинами сльозогінної та дратівливої дії;
  • вогнепальна мисливська зброя;
  • пневматичну зброю (пістолети, револьвери, гвинтівки калібру понад 4,5 міліметра та швидкість польоту кулі понад 100 метрів на секунду);
  • холодну зброю (предмети та пристрої, конструктивно призначені та за своїми властивостями придатні для неодноразового заподіяння шляхом безпосередньої дії тяжких та смертельних тілесних ушкоджень, дія яких ґрунтується на використанні м’язової сили людини).

Кримінальна відповідальність за перевищення самооборони

Захищаючи власність, себе та рідних, слід пам’ятати про межі необхідного самозахисту. Відповідно до законодавства, перевищенням меж необхідної оборони є умисне заподіяння тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпеці зазіхання або обстановці захисту і призводить до кримінальної відповідальності у випадках, передбачених ст. 118 (навмисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони) та ст. 124 (навмисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень при перевищенні меж необхідної оборони) КК України.

Особа не підлягає кримінальній відповідальності за перевищення меж самооборони, якщо через сильне душевне хвилювання, викликане суспільно небезпечним зазіханням, вона не могло оцінити відповідність заподіяної ним шкоди небезпеці зазіхання або обстановці захисту.

Не є перевищенням меж необхідної оборони і не веде до кримінальної відповідальності застосування зброї або будь-яких інших засобів або предметів, незалежно від тяжкості шкоди, заподіяної посягаючому для захисту від нападу озброєної особи; захисту від нападу групи осіб; запобігання протиправному насильницькому проникненню в житло або інше приміщення.

Нагадаємо, раніше ми розповідали о праве на защиту: где граница между “убить” и “погибнуть”.

Підготовлено за матеріалами Рrostopravo.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні