Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДача7 продуктів, які не можна викидати

7 продуктів, які не можна викидати

Этот материал также доступен на русском языке
Утилізуючи кухонні відходи, ви не тільки допомагаєте екології планети, але й забезпечуєте свою ділянку ефективними, а головне екологічно чистими добривами.

Середньостатистична сім’я із трьох осіб щорічно залишає після себе близько 400-500 кг органічних субстанцій на рік! Безпечна переробка та побутові відходи вже давно перестала бути проблемою окремих регіонів і набула воістину світового масштабу. Особливо небезпечним для екології є найпоширеніший спосіб переробки харчових відходів – поховання на полігонах.

Органічний сміття, що потрапив на звалище, в процесі свого розкладання виділяє величезну кількість газів, які безперешкодно потрапляють у повітря і грунтові води. І хоча глобальне вирішення цієї проблеми – це питання, яке має вирішуватися на найвищому рівні, зменшити кількість харчових відходів у межах окремо взятої сім’ї цілком реально. Перетворюючи органічні залишки з вашого відра на компост, ви вбиваєте відразу двох зайців – допомагаєте навколишньому середовищу і виготовляєте добриво для вашої заміської ділянки.

Чайна заварка

Спитій чайній заварці можна знайти найрізноманітніші застосування. Від використання як добрива до мульчування. Найбільше корисних речовин міститься у крупнолистовому чаї. Калій необхідний рослинам у період дозрівання плодів, кальцій бере участь у вуглеводному та білковому обміні, магній життєво необхідний рослинам для фотосинтезу, марганець прискорює ріст кореневої системи, натрій відповідає за обмін речовин, а залізо входить до складу хімічних сполук, що у процесі дихання рослин. Також у чаї містяться дубильні речовини, що стимулюють процеси розкладання, таким чином прискорюючи дозрівання компосту. Щоб наситити ґрунт азотом, прикопайте у верхньому шарі ґрунту та приствольних колах трохи чайної заварки.

Для підживлення давно висаджених рослин можна використовувати свіжу заварку, а от “новоселам” на користь піде тільки суха.

Кавова гуща

Хороша новина для тих, хто не уявляє свого ранку без чашечки міцної ароматної кави. Тепер на всі коментарі з приводу того, що цей напій не приносить жодної користі вашому здоров’ю, ви зможете сміливо відповідати, що п’єте його виключно заради своєї заміської ділянки. Фахівці досі не можуть дійти єдиної думки щодо використання кави для підживлення рослин, які не люблять кислотних ґрунтів. Справа в тому, що зерна цього напою відрізняються підвищеною кислотністю, проте останні дослідження дозволяють стверджувати, що спита заварка має нейтральний рівень кислотності, і тому її можна використовувати для підживлення будь-яких рослин, наприклад дерев.

Попередньо висушену кавову гущу вносять у неглибокі (5-7 см) ямки по 1-2 склянки на дерево, залежно від його розмірів. Потім ямку акуратно присипають землею і розпушують.

Бананова шкірка

Тужучи під жарким південним сонцем, банани встигли накопичити в собі безліч найрізноманітніших корисних речовин. Шкірки цих екзотичних фруктів розкладаються дуже швидко, що робить їх чудовим інгредієнтом для підживлення. Способів заготівлі такого добрива є кілька. Бананову шкірку можна сушити в духовці, заморожувати або додавати в компост.

Щоб приготувати рідке підживлення для поливу тепличних рослин, залийте шкірки від трьох середніх бананів 3 л води і залиште в темному місці на 2-3 дні. Настій, що вийшов, процідіть і долийте ще 3 л води.

Апельсинова шкірка

Апельсинові кірки містять набагато більше вітамінів А, С та Е, ніж м’якоть. Шкірка багата калієм, фосфором, натрієм, флавоноїдами та пектинами. Саме тому апельсинові кірки знайшли широке застосування на дачних ділянках. Для поліпшення якості ґрунту шкірки вкопують у землю на глибину 5 см. Це наситить ґрунт азотом і покращить схожість насіння. А додавши її в компост, ви вирішите відразу два завдання: забезпечте добриво живильним середовищем для мікрофлори і відлякаєте від субстрату комах.

Для прискорення процесу розкладання шкірки ретельно її вимийте та подрібніть.

Цибулева лушпайка

Цибуля лушпиння містить цілу низку поживних речовин: вітаміни А, С, РР, групи В, калій і фосфор. Крім того, цей овоч багатий антиоксидантами і фітонутрієнтами. Перший зміцнює імунітет, а другий є відмінним захистом від шкідників і хвороботворних бактерій. Найчастіше настої на основі лушпиння використовують саме для боротьби з шкідниками. Однак не менш корисно використання цибулі для підгодівлі. Добре реагують на введення таких коштів томати, огірки, перець, морква, огірки, кабачки і гарбуз.

Для приготування підгодівлі 1 л шкірки залити 8 л окропу і дати настоятися добу. Настій процідити і додати води (1: 5). Цей засіб можна використовувати не тільки для вуличних, але і кімнатних рослин.

Картопляні очищення

Картопля містить велику кількість крохмалю, глюкози, органічних кислот, вітаміну С, жирів і мінералів. Очищення цього овоча швидко обробляється бактеріями, в результаті чого поживні речовини потрапляють в грунт. Це не тільки покращує родючість ґрунту, але й позитивно впливає на здоров’я врожаю. Не кажучи вже про те, що тепло, що виділяється в процесі гниття, швидко прогріває ґрунт. Додатковою перевагою картопляних очищень є те, що при використанні цієї сировини майже не ростуть бур’яни, як це зазвичай буває при внесенні в грунт компосту або гною.
Однак не всі культури однаково позитивно реагують на підгодівлю засобами на основі цієї сировини. Помідори, баклажани і перець мають спільні шкідники з картоплею, тому для удобрення грядки цими рослинами варто вибрати інший засіб.

Яєчна шкаралупа

Яєчну шкаралупу можна використовувати не тільки як добриво, але і як розпушувач або засіб від шкідників. У ньому міститься велика кількість карбонату кальцію (92-95%), а також інших корисних речовин: магнію, кремнію, калію, фосфору та багатьох інших. Головна перевага підгодівлі яєчної шкаралупи – повна безпека для рослин. Використовуючи цей субстрат, нашкодити рослинам практично неможливо.

Для приготування підгодівлі 100 г яєчного борошна залити 1 л води і залишити в темному місці на 2 тижні. Отриманий настій розбавте водою (1: 3) і залийте всі посіви.

До початку літнього сезону ще є час, тож пора приступати до сортування відходів та збору яєчної шкаралупи для саду. До весни ви зберете відмінний запас!

Використання кухонних відходів на присадибній ділянці корисно не тільки для нашої планети, а й для вашого саду та гаманця.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні