П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВода: якої якості ми п'ємо?

Вода: якої якості ми п’ємо?

Этот материал также доступен на русском языке
Вода: якої якості ми п'ємо? - Воно залишає бажати кращого.

Вода. Чому для підтримки життя так важливо щодня пити достатню кількість води? Тому що без води не відбувається жодного процесу в організмі: дихання, терморегуляція, перетравлення їжі та інші. Отже, якість води, яку ми п’ємо, впливає на здоров’я. Висновок напрошується сам собою: яка вода – таке здоров’я.

Світовий дефіцит водних ресурсів: що це означає?

Сьогодні в Україні, як і в усьому світі, є дві водні проблеми. Перша – нестача водних ресурсів, друга – якість питної води. Вони взаємопов’язані, тому розглядати їх треба разом.

За інформацією ООН, брак питної води є актуальним для більшості держав. Сьогодні країни ЄС мають прісну воду в середньому на 60%. При цьому Україна вважається однією з найнезабезпеченіших водою європейських країн. У нас доступні для використання запаси води на одну людину становлять 1,09 тисяч кубів у середньоводні роки і 0,62 тисяч кубів у маловодні. А, за загальноприйнятими стандартами, «неводними» вважаються ті країни, в яких водні ресурси не перевищують 1,5 тисячі кубів річного стоку на людину.

Якщо говорити предметно, то лише 69% населення України мають доступ до систем централізованого питного водопостачання та 48% – до централізованого водовідведення. До багатьох населених пунктів подають воду за графіком або використовують привізну воду. Але навіть там, де вода є, вона часто не смачна, а часом і небезпечна.

Вода: в Україні та інших країнах Європи, у чому різниця?

Водоканали, щоправда, регулярно перевіряють якість води та рапортують про те, що вода придатна для пиття. А вчені та екологи наполягають на тому, що вода з крана – технічна, що не дивно.

По-перше, надто високий відсоток зношеності водопровідних мереж. І навіть спочатку очищена вода потрапляє до споживачів далеко не в ідеальному вигляді. До речі, у Києві відсоток аварійних мереж водопостачання один із найвищих в Україні – 44,5%. Ще гірша ситуація у Луганській та Донецькій областях – 58,9 та 54,6%, у Львівській – 49,7%, у Кіровоградській – 47,6%, у Волинській – 46,5%, у Харківській – 46%.

По-друге, у Європі вимоги до якості води набагато вищі, ніж в Україні. За словами голови Держпродспоживслужби України Владислави Магалецької, в Україні діють «Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», у яких відсутні 23 показники безпеки та якості питної води, що містяться у відповідних директивах. Крім того, нормативи для деяких показників у Європі у 100 разів жорсткіші, ніж в Україні.

Знову ж таки треба розмежовувати місто та сільську місцевість. У містах якість води постійно перевіряють, а сільській місцевості про хімічний склад питної води можна лише здогадуватися.

Вода: чому в кранах нездорова?

Чому наша вода настільки погана і що з цим робити?

В Україні потреба населення у воді забезпечують: на 97% річки (поверхневі води) та на 3% – підземні води. В інших європейських країнах все навпаки: близько 90% споживачів забезпечують високоякісну питну воду з підземних джерел. Ця вода теж проходить контроль та знезараження ультрафіолетом. Але там і проблем менше, ніж у нас, та хлор уже давно не використовують.

У нас на якість та кількість води впливає кілька факторів.

  1. Тотальне забруднення поверхневих вод. Наприклад, за результатами торішнього аналізу води у басейні Дніпра (її споживає близько 75% населення України) було виявлено перевищення вмісту нітратів, фосфатів, пестицидів, заліза та інших шкідливих речовин.

Одним із основних джерел забруднення є скидання промислових підприємств, а також сільськогосподарське виробництво.

  1. Недоочищені комунально-побутові стоки, з якими не справляються застарілі водоочисні системи. Стічні води з житлових та громадських будівель, лікарень містять органічні речовини, які можуть спричинити бактеріальне забруднення.
  2. Зміни клімату (підвищення температури повітря, зменшення опадів) та, як наслідок, обмілення та пересихання малих річок, що призводить до зменшення запасів прісної води.

Що і як треба робити?

Вирішення питання забезпечення населення якісною водою – завдання, яке далі відкладати нікуди. Розуміють це і наші чиновники. Міністерство розвитку громад та територій України нещодавно представило загальнодержавну програму «Питна вода України на 2022-2026 роки». Вона прийшла на зміну іншій програмі, яка номінально діяла з 2011 по 2020 рік. За словами голови міністерства Олексія Чернишова, попередня програма була провалена: вона «працювала» уривками, а її реальне фінансування становило лише 13%. На нову програму мають намір надати 28,5 млрд. гривень.

Програмою «Питна вода України на 2022-2026 роки» передбачено будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт водопровідних мереж та каналізації, станцій

очищення питної води, створення лабораторій контролю якості питної води та стічних вод. Серйозна заява та робота має бути проведена глобальна. Для цього знадобляться і гроші чималі, і допомога регіональної влади, оскільки саме вона має підготувати відповідну проектну документацію.

Щоб кардинально змінити ситуацію з водою, необхідно також екологізувати промисловість, сільське господарство та перейти на систему замкнутого водооборотного водопостачання*. Про це говорять фахівці Інституту водних проблем та меліорації Національної академії аграрних наук України.

Чи вдасться реалізувати всі плани? Напевно це можливо. Було б бажання і, звичайно, гроші, які будуть направлені за призначенням, а не підуть, як то кажуть, «у трубу». А фахівців і людей, які прагнуть не допустити катастрофу, що наближається, у нас достатньо.

* Всі системи обладнати очисними спорудами, які давали б можливість повторно використовувати воду, а не скидати неочищені води в поверхневі водні об’єкти, забруднюючи їх ще більше.

Мікроби харчуються пластиком

Забруднення навколишнього середовища пластиком набуває грандіозних масштабів. І якщо у водному середовищі від поїдання пластику гинуть ссавці, то мікроорганізми, навпаки, стають «сильнішими». Так, вчені шведського Технологічного університету Чалмерса виявили, що мікроби в океанах та ґрунтах еволюціонують, якщо є пластик. У їхній ДНК виявили 30 тисяч різних ферментів, які можуть руйнувати 10 різних видів пластику.

Тільки факти

Близько 5 мільйонів людей у світі щороку помирає через низьку якість води.

Близько 500 тисяч людей хворіють на різні інфекції, пов’язані з забрудненою питною водою.

Читайте також: Одеська область, південь: скоро буде якісна питна вода

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні