Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіМоменти року: королівське кохання - і цілого життя замало...

Моменти року: королівське кохання – і цілого життя замало…

Этот материал также доступен на русском языке
У квітні помер чоловік королеви Єлизавети II принц Філіп. Він не дожив два місяці до свого сторіччя. Цього року королівська пара повинна була відсвяткувати 74-ту річницю весілля. Їх шлюб вважається одним з найсильніших і найщасливіших серед монархів. Давайте згадаємо їх історію кохання, щоб дізнатися секрет щасливого сімейного життя.

Спадкоємець престолу і принц-біженець

Єлизавета II, дочка короля Великої Британії Георга VI і королеви Єлизавети, народилася 21 квітня 1926 року (цього року їй буде 85 років). Незважаючи на те, що Лілібет (як її називали родичі) мала безтурботне дитинство, вона ніколи не відмовлялася від тяжкої роботи і була поруч з людьми. У 1945 році майбутня королева приєдналася до Загону жіночої самооборони, де пройшла підготовку механіка-водія. Принцеса керувала санітарною машиною і могла легко змінити колесо на вантажівці. У воєнний час вона допомагала дітям і навіть отримала сертифікат рятувальника.

Дитинство Філіпа, принца Греції і Данії, було нелегким. Правнук короля Данії Крістіана IX, королеви Англії Вікторії та російського імператора Миколи I народився 10 червня 1921 року в Греції, але так і не побачив свого королівства. Його дід, король Греції Георг I, був убитий в 1913 році, а його дядько Костянтин I був повалений з престолу. Його батько, принц Андрій, і його мати, принцеса Аліса*, втекли до Парижа. Через деякий час батьки розлучилися, старші сестри одружилися, а хлопчик залишився сам. Але завдяки своєму дядькові Луїсу Маунтбеттену, братові принцеси Аліси, Філіп опинився в Британії, де познайомився зі своєю Лілібет.

Некоролівська пара

 

Королева і принц

 

 

 

 

 

Історія кохання принца Філіпа і принцеси Єлизавети почалася в 1934 році. Брат і сестра в четвертих зустрілися на весіллі спільних родичів. Але насправді подружилися тільки влітку 1939 року. Потім Філіп навчався в Королівському військово-морському коледжі, і юна принцеса беззастережно закохалася в високого блакитноокого моряка. Повернувшись з фронту, Філіп запропонував Єлизаветі шлюб. Здавалося, все було ідеально: він був принцом, вона була принцесою. Але королівська сім’я не схвалювала цей союз. Адже «принц-біженець» був королем без королівства. Зрештою батько Єлизавети дав свою згоду – за умови, що Філіп пожертвує всім: він відмовиться від православної віри на користь англіканської церкви, від родинних титулів і одружиться не під німецьким прізвищем діда – Баттенберґ, а під англійським – Маунтбаттен.

Королева пообіцяла коритися своєму чоловікові

Філіпу не було на що купити подарунок для нареченої – обручка була зроблена з діадеми матері. У палаці також не розраховували на особливо пишне весілля. Але, незважаючи на брак ресурсів у післявоєнний період, було прийнято рішення не відкладати святкування. Єлизавета пошила сукню з тканини, яку сама дістала на картки, а весільний торт був зроблений на пожертвування з дружніх країн Великої Британії.

Весілля відбулося 20 листопада 1947 року. На церемонії Єлизавета, всупереч королівським правилам, виголосила клятву послуху чоловікові. Це збентежило гостей, адже Філіп повинен був підкорятися майбутній королеві, а не вона йому. Так вона довела, що готова довіряти Філіпу.

І в скорботі, і в радості: разом на віки

 

 

 

 

 

 

 

 

Після одруження Філіп продовжував служити в британському флоті. Флот був для нього частиною життя. Принц і принцеса були найщасливішою парою на землі. Ідилія скінчилася, коли у лютому 1952 року помер король. Це означало, що подружжя вже ніколи не матиме того самого життя. Корона монарха, яку Лілібет повинна була носити, принесла багато державних проблем. Ходили навіть чутки, що пара збирається розлучитися. Адже некоронований князь простоював і був приречений жити в тіні своєї дружини. Філіпа це не злякало: він покинув кар’єру. А в день коронації він став на коліна перед королевою і пообіцяв бути її «вірним лицарем до кінця своїх днів».

Під час святкування золотої річниці весілля Єлизавета виступила зі зворушливою промовою, присвяченою чоловікові. Королева сказала: «Він моя сила!» Сам Філіп назвав секретом щасливого шлюбу те, що у кожного з них є свої інтереси і захоплення, а також терпимість дружини.

Королева Великої Британії і принц Філіп мають чотирьох дітей, вісьмох онуків і десятьох правнуків. Під час пандемії вони нарешті змогли побути окремо удвох. Протягом останнього року свого спільного життя вони годинами згадували про те, що пережили разом.

*Аліса – німецька принцеса з династії Баттенберґів, мати принца Філіпа, герцога Единбурзького, чоловіка королеви Великої Британії Єлизавети II.

Фото: Getty Зображення, bbc.com, imperor.net, instagram.com/theroyalfamily

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні