Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеУкраїнські Ярославни: сестри, які стали королевами європейських держав

Українські Ярославни: сестри, які стали королевами європейських держав

Этот материал также доступен на русском языке
У середні віки про міцні міжнародні зв'язки свідчили династичні шлюби. Саме цей факт підтверджує вплив Київської Русі у світі: доньки князя Ярослава Мудрого стали дружинами королів чотирьох найсильніших держав Європи.

Їхні долі склалися по-різному. Але в історію вони увійшли, як королеви європейських держав. У яких королевскьких династіях можна знайти українське коріння.

Анна Ярославна: королева Франції

Анна – найвідоміша з дочок київського князя, яку видали заміж за короля Франції Генріха I. Завдяки цьому практично всі представники європейських королівських династій XIX ст. можуть вважатися її нащадками.

Княжна Анна знала п’ять мов, історію, математику, чудово малювала. Збереглися документи з її підписом: «Анна, Королева», тоді як її чоловік, французький король, замість підпису ставив на королівських указах хрестик. Українська князівна і французька королева, Анна була значущою фігурою європейської політики – вона листувалася зі Святим престолом, користувалася повагою серед європейської знаті.

Після смерті короля вона стала дружиною графа Валуа, який був політичним ворогом її чоловіка. І якщо перший шлюб був укладений з розрахунку, то з графом Валуа – з пристрасного кохання. Незабаром після смерті Валуа Анна перестала займатися державними справами і померла у п’ятдесятирічному віці. Похована вона у церкві Вільєрського абатства у Франції, але в її гробниці написано: «Тут лежить Анна, вдова короля Генріха». Один із синів Анни став королем Франції – Філіпом I, а другий – Гуго – одним із керівників першого хрестового походу.

 Єлизавета Ярославна: королева Норвегії та Данії

Єлизавета була середньою з доньок київського князя і за народження отримала ім’я Олісава. Шлюбу з нею дуже довго домагався майбутній норвезький король Харальд ІІІ Суворий. Однак у той час він був лише принцом, і Ярослав Мудрий поставив йому умову: він отримає за дружину Олісаву, якщо стане королем. Задля цього Харальд відвоював норвезькі землі й заснував нинішню столицю країни Осло.

У Норвегії Олісаву почали називати Єлизаветою, і завдяки їй це ім’я стало королівським. З одного походу Харальд привіз наложницю, і ображена Єлизавета перебралася жити до монастиря. Незабаром при спробі завоювати англійський трон Харальд загинув у бою, і 40-річна Єлизавета вийшла заміж за короля Данії Свена II, який був заклятим ворогом її покійного чоловіка. Таким чином, вона стала королевою ще однієї скандинавської держави.

Про подальшу долю Єлизавети нічого невідомо.

Анастасія Ярославна: королева Угорщини

Анастасія була старшою з доньок Ярослава Мудрого, а її шлюб з угорським королем Андрашем I був дипломатичним союзом. У Києві Андраш рятувався від переслідувань вінценосного конкурента. Ярослав Мудрий допоміг Андрашу відвоювати угорський трон і після цього зробив його зятем. Коли у Андраша стався інсульт, Анастасія почала керувати країною. Але це не сподобалося братові Андраша, він захопив владу, і Анастасія змушена була втекти до Німеччини. Згодом один із її синів, Шоломон, став королем Угорщини.

Анастасія заснувала в Угорщині кілька православних монастирів, допомогла збудувати монастир на чернечій горі на Закарпатті. Померла вона, за різними джерелами, чи то у п’ятдесят, чи то у 70 років, а місце її поховання невідоме.

 Агата Ярославна, королева Англії

Точних даних про те, що одна з доньок київського князя Ярослава – Агата, або Агаф’я – була англійською королевою, у наших джерелах немає. Проте англійські літописи розповідають, що один із спадкоємців англійського престолу з Вессекської династії Едуард Вигнанець кілька років жив у Києві при дворі Ярослава Мудрого і одружився з княжною із королівського роду.

У 1057 році Едуард разом сім’єю повернувся з вигнання до Англії, але буквально через кілька місяців помер. Пізніше їх з Агатою син Едгар був проголошений королем Англії. Однак майже відразу після цього Англію захопили нормани. Агаті довелося тікати до Шотландії, де її старша дочка Маргарита повінчалася із шотландським королем. Чотири їхні нащадки стали королями Шотландії, а донька Матильда – королевою Англії, прабабусею легендарного короля Річарда Левове Серце. Про те, в якому віці померла Агата і де її поховано, нічого невідомо.

 Сестра і онука Ярослава теж були королевами

Не лише доньки Ярослава Мудрого були європейськими королевами. Польський трон свого часу посідала рідна сестра Ярослава – Доброгніва Володимирівна, або, як її називають іноземні історики, Марія Київська. Її шлюб з польським королем врятував Польщу від розвалу та підпорядкування Священної Римської імперії.

Внучкою Ярослава Мудрого була і королева Маргарита Шотландська, дочка Агати і Едуарда Вигнанця. Її ім’ям названо одну з найдавніших будівель Единбурга, каплицю королівського замку та університетський коледж.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні