Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіПро що домовилися президенти США та Росії?

Про що домовилися президенти США та Росії?

Этот материал также доступен на русском языке
Президенти Джозеф Байден та Володимир Путін провели 7 грудня переговори. Розмова, що тривала 2 години 5 хвилин, проходила у режимі, закритому для ЗМІ.

Основною темою була Україна та нарощування російських військ уздовж українських кордонів. Російський президент хотів отримати гарантії, що Україну не приймуть до НАТО, але Джозеф Байден не пішов на поступки та погрожував потужними санкціями.

Розберемося, як результати переговорів двох ядерних держав вплинуть на Україну.

Коли росіяни заберуть свої війська від українських кордонів?

В офіційних заявах США та Росії про це нічого не йдеться. Прес-служба Білого Дому висловила глибоке занепокоєння щодо концентрації російських військ уздовж українських кордонів.

У разі військового вторгнення американці підтримають суверенітет та територіальну цілісність України. Але свої війська США посилати в Україну не будуть, тому що зобов’язання щодо прямої військової підтримки поширюються лише на членів НАТО, сказав Джозеф Байден, виступаючи перед журналістами.

Коли росіяни заберуть свої війська від українських кордонів?

Фото: Міноборони Росії

Яка позиція була у США на переговорах?

Американський президент ще до початку переговорів проконсультувався з лідерами Великої Британії, Німеччини, Франції та Італії. Вони обговорювали пакет санкцій у разі широкомасштабного вторгнення росіян в Україну. Експерти наголошують, що через дії Кремля західні країни об’єдналися та продумали спільну стратегію стримування Росії. Такого не було із 2014 року.

На переговорах із Путіним американський президент Джозеф Байден дав чітко зрозуміти, що наслідки вторгнення в Україну будуть дуже серйозними для росіян. США та союзники введуть санкції, яких «російський президент ще ніколи не бачив». Скоріш за все, йдеться про відключення Росії від системи міжнародних платежів SWIFT. Фахівці називають це своєрідною «ядерною зброєю» в економіці.

Яка позиція була у США на переговорах?Переговори Байдена та Путіна по відеозв’язку 7 грудня. Фото: The White House

У разі вторгнення росіян США нададуть Україні оборонні матеріали в набагато більшій кількості, ніж вже надавали, а також посилять усіх союзників по НАТО на східному фланзі. Це означає, що присутність американських військ у Європі значно збільшиться.

Джозеф Байден вважає неприйнятними спроби росіян не допустити Україну до НАТО. У цьому питанні не було жодних поступок та жодних зобов’язань. Україна має сама вирішувати, в які асоціації вступатиме. Байден переконував Путіна, що можна все вирішити дипломатичним шляхом, не обов’язково стягувати війська до кордонів і нагнітати обстановку.

Що хотіла отримати Росія під час переговорів?

Російський президент Путін вважає, що НАТО освоює українські території під боком Росії. Тому росіяни хотіли б отримати надійні юридичні гарантії, які унеможливили б розширення НАТО на схід.

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба та генсек НАТО Єнс СтолтенбергГолова українського МЗС Дмитро Кулеба та генсек НАТО Єнс Столтенберг. Фото: ukdefencejournal.org.uk

Путін упевнений, що Мінські домовленості, які передбачають прийняття окупованих територій Донецької та Луганської областей в особливому статусі, а також амністію для бойовиків та колаборантів – це безальтернативна основа мирного врегулювання. Російський президент переконаний, що Київ провокує Донбас і намагається відмовитися від Мінських угод та Нормандського формату.

Наступного дня після переговорів журналісти запитали Путіна, чи має він намір нападати на Україну. Російський президент назвав це запитання провокаційним і сказав, що Росія здійснює миролюбну зовнішню політику, але має право гарантувати свою безпеку у перспективі. Про це він має намір говорити предметніше на наступних переговорах з Байденом.

До чого дійшли США та Росія після переговорів?

Сторони мають намір продовжувати діалог. Питання розширення НАТО обговорюватимуть у рамках спеціальної структури, яку президенти домовилися створити під час переговорів. Росія почула позицію Заходу та підготує свою відповідь протягом тижня, заявив Путін на прес-конференції у Греції.

Експерти наголошують, що сторони не дуже просунулися у вирішенні «української кризи». Але рішення продовжувати переговори на рівні адміністрацій обнадіює.

Андрій Горін

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні