Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаДачаСадівник із Рівненської області розповів про правильне вирощування лохини

Садівник із Рівненської області розповів про правильне вирощування лохини

Этот материал также доступен на русском языке
Лохина – поширений у центральній Європі ягідний кущ, який стрімко набирає популярності і в Україні. Оскільки її ягоди мають виключно корисні властивості - підвищений вміст вітаміну С та інших мінералів і вітамінів, вона необхідна в раціоні кожної здорової людини.

Але багато які дачники відмовляються від її вирощування лише тому, що не знають, як це робити правильно. Поки за вікнами зима, можна зайнятися теорією, гадаю, мої поради та напрацювання вам точно допоможуть розуміти цю культуру з півслова.

Саджання лохини та вологість ґрунту

Цей кущ зовсім невибагливий і не вимагає особливих зусиль, але все ж таки треба дотримуватися деяких правил при вирощуванні лохини. Вирощують лохину тільки на кислих ґрунтах. Рослина добре розвивається на піщаних та супіщаних субстратах, торфовищах. Для значного поліпшення водного режиму та родючості ґрунту в посадкову яму потрібно вносити підкислений торф, подрібнену соснову кору, соснові голки, змішуючи все 1:1:1.

Наше завдання – підвищити кислотність ґрунту до 3,7-4,8 одиниць pH. Можна придбати для садіння готовий підкислений субстрат.

 

Однією з головних умов успішного вирощування лохини є помірна вологість ґрунту. Тому не варто її саджати на ділянках, що розташовані в низинах, бо в таких випадках є ризик заболочування. У рослини, яка тривалий час росте на місцях із надлишком вологи, починає швидко загнивати і відмирати коріння, а сам кущ припиняє свій розвиток і перестає плодоносити.

Для саджання слід вибирати найосвітленіше місце. Рентабельно на садовій ділянці саджати кілька сортів лохини. Таке змішане саджання різних сортів дозволяє забезпечити більшу врожайність, значно покращити смакові якості ягід і скоротити час їх дозрівання.

Лохину саджають на відстані 90-120 см одна від одної. Садивні ями готують глибиною 40-50 см та 50-60 см у діаметрі. На суглинних важких ґрунтах яму копають меншої глибини – 20-30 см, але ширшою, роблять додатково дренажний шар 10-15 см або саджають лохину на гребінь. Стінки ями бажано ізолювати будь-яким матеріалом, який не розкладається (плівка, агроволокно тощо), цим ми забезпечимо стабільнішу кислотність.

Після саджання неодмінно слід замульчувати сосновою корою або голками.

У чому полягає догляд за лохиною

Постійне помірне поливання, але не перезволожуючи ґрунт і не допускаючи його пересихання.

У літній період у середині липня та в серпні слід поливати рослину двічі на добу – вранці та ввечері, 2-3 рази на тиждень, з розрахунку 1,5-2 відра на кожен кущ. У цей період рясне поливання є дуже важливим, оскільки одночасно з плодоношенням закладаються на кущах квіткові бруньки врожаю на майбутній рік. Брак вологи позначиться істотним зниженням плодоношення, як у поточному році, так і в наступному.

В особливо спекотне, задушливе літо слід охолоджувати кущі, обприскуючи їх прохолодною водою вдень о 12-13 годині. Завдяки такій нехитрій маніпуляції збільшується швидкість фотосинтезу та мінімізується стрес від перегріву рослини.

 

Мульчування посадок сосновою хвоєю, корою або тирсою не тільки уповільнює проростання насіння бур’янів, а й дозволяє затримувати вологу в ґрунті та вирівняти його температуру. Мульчуючий шар підтримують висотою 5-10 см. При мульчуванні свіжою корою або тирсою слід внести додатково азотні добрива, щоб не уповільнювати ріст і розвиток кущів.

Найкращі підживлення та обробки

Щоб отримувати від лохини щедрі врожаї, при садінні та догляді потрібно виконати чотири основні вимоги до умов росту: сонячне місце, бажано захищене від панівних вітрів; кислий ґрунт, рН в межах 4,0-5,2, бо при кислотності, близькій до нейтральної, лохина росте і розвивається повільно; дренований ґрунт, при заджанні на важкому глинистому ґрунті в садивній ямі влаштовують дренаж; якщо ґрунтові води залягають на рівні 50-60 см, то саджати кущі слід на насипні пагорби.

Не варто забувати і про добрива. Я застосовую препарат “Агрікол” для лохини. Щоб підкислити ґрунт, кущі можна підливати розчином оцту 100 мл на 10 л води, або внести під кущі 0,5 склянки меленої сірки. Для профілактики хвороб обробляють тими ж препаратами, що й сад, наприклад, “Скор”+”Топаз”+”Каліпсо”, до та після цвітіння.

Читайте також:

Віталій КОВАЛЬ, садівник-дослідник .

с. Колоденка Рівненської області.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні